Balears 27/05/2016

El Govern reclamarà més fons europeus pel reconeixement de la insularitat

Vicepresidència i la Conselleria de Presidència impulsen la creació de l'espai de cooperació 'Illes de la Mediterrània' entre tots els estats amb territori insular de la Unió Europea

Martí Gelabert
1 min
El Govern reclamarà més fons europeus pel reconeixement de la insularitat

PalmaEl Govern de les Illes Balears treballa perquè l'estat espanyol i la Unió Europea reconeguin de manera més efectiva el problema de la insularitat que pateix la comunitat autònoma. La Conselleria de Presidència i Vicepresidència han impulsat l'espai de cooperació 'Illes de la Mediterrània', que pretén aglutinar les illes mediterrànies pertanyents a estats membres de la UE. L'objectiu és poder accedir a una major quota de fons per tal de compensar la insularitat.

A partir d'aquesta estratègia es podria concretar l'elaboració d'un Programa de cooperació territorial propi. Balears pretén emular altres programes existents en aquest sentit, com l'Interreg V Madeira-Açores-Canàries que aporta 130 milions d'euros. Tot es finança a partir dels fons FEDER, que destina 8.948.259.330 milions durant el període 2014-2020.

Una vegada s'aprovi l'estratègia, el Govern tindrà nous fronts per posar en marxa els mecanismes per a la seva creació. En aquest sentit, cercarà el suport de Conferència de regions perifèriques i marítimes europees, de l'Euroregió Pirineus Mediterrània i la promoció d'aliances d'altres regions insulars com Còrsega i Sardenya. El Govern també traslladarà al Govern de Malta la proposta oficial.

Durant l'anunci de la mesura aprovada pel Consell de Govern d'aquest divendres, el vicepresident Gabriel Barceló ha assegurat que també se cerca el reconeixement de l'Estat. "Ens dirigirem a la vicepresidenta del govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, sol·licitat el suport de l'Estat en aquesta matèria", ha anunciat Barceló. En aquesta direcció, el Vicepresident del Govern també espera que el govern espanyol reconegui el problema de la insularitat balear a través del REB.

stats