Balears 31/08/2017

El Govern preveu recaptar 120 milions d'euros l'any vinent després de l'acord per doblar l'ecotaxa

L'increment s'aplicarà, indistintament, en temporada alta i baixa i l'impost es cobrarà a tots els turistes de creuer

Jaume Vinyas
2 min
Els turistes hauran de pagar el doble, en concepte d'ecotaxa, a partir de l'any vinent.

PalmaEls partits que integren els Acords pel Canvi han pactat aquest dijous doblar l'impost de turisme sostenible, en totes les seves categories, a partir de l'entrada en vigor dels Pressupostos Generals del 2018. La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, preveu que la mesura permeti ingressar 120 milions d'euros l'any vinent, una xifra superior al total recaptat durant el primer any i mig en vigor de l'impost, que es preveu que ascendeixi al voltant dels 100 milions d'euros.

El vicepresident, Biel Barceló, ha assenyalat que l'increment és "molt mesurat i assenyat" i hi ha afegit, en referència a les crítiques dels hotelers, que "no hi ha arguments per anar en contra d'una mesura que creim necessària". En aquest sentit, ha donat una sèrie de xifres que corroborarien que l'entrada en vigor de l'impost no ha afectat ni el nombre de turistes que han visitat les Illes ni els ingressos del sector.

Així, per exemple, ha comparat les dades d'ocupació en el mes de maig –el darrer del qual es tenen dades enguany– a partir del 2015. Aquell any es va registrar una ocupació del 61,6% de mitjana; el 2016, d'un 69,5% i finalment d'un 70,2% enguany.

La despesa mitjana també s'hauria incrementat, en el mes de maig, un 4,6% respecte del mateix mes de l'any anterior, segons les dades de l'Ibestat. L'enquesta trimestral de Turespaña, per la seva banda, també revela que, en el segon trimestre d'enguany, la despesa mitjana per turista va augmentar un 6% respecte del mateix període del 2016.

Els hotelers, a més, també han incrementat els ingressos. Segons l'enquesta de conjuntura turística hotelera que elabora l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els preus dels hotels a les Illes Balears augmentaren el juny un 12,5% en relació amb el mateix mes de l'any passat.

El vicepresident, Biel Barceló, i la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, aquest dijous, en roda de premsa.

Barceló ha subratllat també que, amb l'increment, l'ecotaxa balear continuarà sent de les més econòmiques de la Unió Europea. Així, per exemple, la taxa mitjana quedarà en 3 euros per dia, mentre que ciutats com Brussel·les o Florència n'estan cobrant 8 i 5, respectivament, segons ha explicat.

Cladera ha destacat que "l'impost ha arribat per quedar-hi" i ha lamentat que, si el PP no hagués derogat la primera ecotaxa el 2003, la comunitat hauria recaptat uns 1.000 milions d'euros. Barceló, per la seva banda, també ha insistit en la consolidació de l'impost que, segons ha dit, "ha tingut una acceptació absoluta" per part de residents i turistes.

stats