Balears 23/05/2017

El Govern haurà de realitzar un llistat d'habitatges buits aquest 2017

El Parlament insta l'Executiu, per unanimitat, a elaborar aquesta mesura per fomentar la sortida al mercat d'ofertes d'allotjament estables per als residents

Martí Gelabert
2 min
Les pernoctacions en habitatges de vacances a Balears va ser de 30,6 milions durant el 2014.

PalmaEl Govern haurà de realitzar un llistat de pisos buits abans de finalitzar el 2017. Així ho ha demanat el Parlament a l'Executiu, per unanimitat, a partir d'una iniciativa de Ciutadans. Així, l'elaboració de la llista de cases buides s'haurà de mantenir actualitzada. L'objectiu és que sigui una referència de l'estat del mercat immobiliari. També s'haurà de realitzar un pla d'habitatge social que inclogui les promocions públiques de pisos projectades a cada illa.

Un altre dels punts aprovats, també per unanimitat, és el de bonificar els propietaris que lloguin les seves cases durant un període mínim d'un any. Es faria a través de l'IRPF.

Podem ha realitzat dues propostes a la moció de Ciutadans, que han estat incloses. Una proclama que el dret a l'habitatge ha de ser reconegut com a "dret subjectiu". El diputat morat Aitor Morrás ha explicat que es tracta d'una "obligació del Govern" oferir el dret a l'habitatge i que, en cas que no hi hagi una "realització efectiva" d'aquest dret, la persona a qui s'ha denegat pugui demandar el Govern per no donar-li solució habitacional. Una altra demanda, que hi va unida, sol·licita que els mecanismes de l'administració per fer-ho efectiu es cataloguin com a "servei essencial de la comunitat autònoma. Ha d'estar al nivell d'Educació i Sanitat", ha apuntat Morràs.

Podem vol crear una oficina de l'habitatge buitDes de MÉS per Menorca, s'ha assegurat que es coincideix en el fons de la iniciativa, però "no en la forma". Han considerat que haurien de ser els ajuntaments que els elaborin la llista d'habitatges, i no el Govern. La diputada de la formació, Patrícia Font, ha reiterat la necessitat urgent d'aprovar la llei d'habitatge, que prepara l'Executiu. De fet, des del PP també s'ha insistit en aquest sentit.

Podem considera que els punts proposats per C's són "oportuns", però ha volgut matisar diverses qüestions. Morrás ha advertit que encara no es té "jurídicament definit" què és un habitatge buit. Una de les esmenes presentades per la formació considerava que el llistat s'hauria de realitzar, però donant més temps al Govern, ja que al principi es preveia només un termini de tres mesos.

stats