CONFLICTE EN EL TRANSPORT
Balears 09/02/2017

El Govern proposa una aturada de taxis a la Intermodal i més promoció d'aquest servei

L'Agrupació d'Autotaxis de Balears considera "un insult" aquestes mesures i manté les mobilitzacions per a dia 15

Montse Terrasa
3 min
La reunió amb els taxistes a la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat.

PalmaEl Govern ha proposat als taxistes que l'estació Intermodal de Palma tingui una aturada per a taxis i posar en marxa una plataforma digital d'informació per fer-los més competitius enfront d'altres transports. De moment, els taxistes mantenen les mobilitzacions en contra del projecte de línies de busos des de l'aeroport fins a zones turístiques.

Les propostes del Govern han estat rebudes com "un insult" per una part dels taxistes. Toni Bauzà, president de l'Agrupació d'Autotaxis de Balears, ha assegurat que la mobilització de dia 15 està garantida.

Bauzà critica que la seva reivindicació sigui acceptada just quan el Govern preveu potenciar el servei de transport públic que ells rebutgen. "Enviaran 2.000 famílies a la ruïna per afavorir només tres concessionàries", ha afirmat el representant dels taxistes.

Paral·lelament a la reunió que han fet el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons; el director general de Transports i Mobilitat, Jaume Mateu, i el batle de Palma, José Hila, amb representants dels taxistes, l'Agrupació d'Autotaxis de Balears ha reunit els seus associats per preparar la protesta.

Assemblea de taxistes per preparar la mobilització.
Les propostes principals

L'aturada a l'estació Intermodal i la plataforma digital d'informació són les dues propostes principals que la Conselleria de Marc Pons ha fet al col·lectiu, en peu de guerra contra el projecte de línies públiques de busos des de l'aeroport cap a les zones turístiques.

Marc Pons, el director general de Transports i Mobilitat, Jaume Mateu, i el batle de Palma, José Hila, s'han reunit aquest dijous horabaixa amb els representants del sector del taxi per tal d'arribar a acords que beneficiïn aquest col·lectiu.

Una de les propostes del Govern és la instal·lació d'una aturada de taxis dins l'estació Intermodal, una reivindicació dels taxistes. També es preveu crear espais per als taxis a les principals aturades de les línies de bus i de tren.

La futura plataforma digital oferirà informació sobre els serveis i sobre la flota de taxis. Per tal de contribuir a la promoció del transport en taxi, també s'ha proposat als taxistes la creació d'un apartat específic a la web del TIB i també en els espais de promoció turística del Govern de les Illes Balears.

Més promoció

Una altra mesura proposada és promoure aquest servei en els espais físics de l'estació Intermodal i en els futurs espais d'informació a les estacions d'Inca i Manacor, així com a l'aeroport, segons ha indicat la Conselleria.

També s'ha proposat tirar endavant una campanya informativa adreçada als turistes per prevenir l’oferta il·legal i per explicar els perills de fer servir aquests tipus de serveis il·legals, tot això per reforçar l’oferta del taxi.

Subvencions per implantar el taxi elèctric, la lluita contra l'intrusisme i el pas preferent dels taxis en els futurs carrils bus-VAO són les altres propostes.

Així mateix, el Govern s'ha compromès a estudiar la possibilitat que els taxis siguin utilitzats com a transport sanitari no urgent.

Municipis interiors

El conseller Pons ha assegurat que també s'estudiarà quines poblacions d'interior, a més dels nuclis turístics, es poden incorporar a les línies de connexió directa amb l'aeroport per tal de reforçar el servei per als residents, segons ha donat a conèixer en una nota.

El conseller també ha recordat que pràcticament la totalitat dels aeroports espanyols tenen connexions directes amb les principals ciutats i nuclis turístics.

stats