Balears 02/11/2016

El Govern inclourà en els comptes del 2018 una partida de pressupostos participatius

Enguany només s'hi van permetre aportacions de la ciutadania durant tres dies

Carmen Buades
2 min
Cabo, Carrió i Gallardo, durant la roda de premsa d'aquest dimecres.

PalmaEls pressupostos del 2018 inclouran una partida específica que es destinarà allà on decideixi la ciutadania. Així ho esperen, almenys, des de la Direcció General de Participació i Transparència. El seu responsable, Miquel Gallardo, ha admès aquest dimecres que enguany "no s'ha donat una participació real efectiva", ja que la ciutadania només ha pogut fer propostes d'inversió durant tres dies.

"Aspiram a anar molt més enllà que el que exigeix la Llei de bon govern", ha assegurat Gallardo, fent referència a la norma que obliga, des de fa dues legislatures, a publicar les seves previsions d'inversió per tal que qualsevol persona hi pugui fer aportacions.

Tot i tenir només tres dies, enguany van fer-se quatre suggeriments a les inversions que preveu l'Executiu, i el director general de Pressupostos i Finançament, Joan Carrió, assegura que "a tots se'ls ha donat oportuna resposta". No obstant això, també ha explicat que des del Govern "entenem que això no és participació".

Carrió també ha afirmat que per fer que la participació sigui real i efectiva "primer s'ha de posar tota la informació a disposició de la ciutadania". Per aquest motiu, es presentava avui una eina desenvolupada des de les conselleries d'Hisenda i Administracions Públiques i de Transparència, Cultura i Esports per fer més accessibles les dades dels pressupostos del 2017.

Portal de pressupostos

Es tracta d'un portal web que vol, segons Carrió, "fugir del llenguatge de la comptabilitat pública" per posar els pressupostos "a l'abast de tothom" i, alhora, "obrir en canal les dades". S'ha elaborat des de la Fundación Civio i ha tingut un cost per al Govern de 15.825 euros més IVA.

El president de la fundació, David Cabo, ha explicat que el portal permet veure la informació més general de cada conselleria i ens autònom, però també "furgar i arribar a totes les dades concretes".

Amb vista als propers mesos, s'espera que el web es vagi actualitzant trimestralment o semestral per poder fer un seguiment de l'execució de cada partida. Tant Carrió com Gallardo han assegurat que es tracta d'un "salt qualitatiu" en matèria de transparència que permetrà "que la gent s'impliqui i participi" en els comptes de la Comunitat.

stats