Balears 14/09/2015

El Govern anuncia que IB3 deixarà d'utilitzar l'article salat en els informatius

La directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, ha explicat que el Govern ha obtingut "el compromís" del director de l'ens, Josep Maria Codony

Efe
2 min
Moment d'un informatiu d'IB3.

PalmaL'article salat deixarà d'utilitzar-se en els informatius d'IB3, ha anunciat aquest dilluns la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, que ha explicat que el Govern ha obtingut "el compromís" del director de l'ens, Josep Maria Codony, que els treballadors utilitzaran el llibre d'estil de la UIB.

"Hem aconseguit el compromís del director d'IB3 de transmetre als seus treballadors l'exigència d'aplicar el 'Llibre d'estil per als mitjans de comunicació orals i escrits' (UIB, 2009). Això significa que en els pròxims dies els serveis informatius d'IB3 tornaran a utilitzar el registre estàndard adequat al nivell de formalitat d'aquest espai de la televisió autonòmica", ha dit Fluxà, ha informat el Govern en un comunicat.

La mesura implica que els informadors tornaran a utilitzar l'article literari del català estàndard en comptes del salat.

L'anunci és una de les conclusions de la reunió a tres bandes que han mantingut aquest dilluns IB3, la UIB i la Direcció General de Política Lingüística, ha explicat Fuxà.

La consellera de Participació, Transparència i Cultura, Esperança Camps, ha demanat en repetides ocasions a Codony que es torni a aplicar el llibre d'estil de la UIB a l'ens autonòmic i que normalitzi, per tant, el model lingüístic de la televisió autonòmica de manera que s'utilitzi un registre formal en tots els espais dels informatius de la cadena.

La UIB i la Direcció General han exigit a IB3 que "faci aquesta passa imprescindible per arribar a un nou acord de col·laboració entre totes les parts implicades en matèria d'assessorament lingüístic".

Els serveis jurídics de la Conselleria i de la UIB han començat a treballar en un nou acord de col·laboració amb IB3 per donar resposta a les necessitats de caràcter lingüístic a la ràdio i la televisió autonòmiques, que inclogui aspectes com l'assessorament, la formació, l'avaluació de la qualitat lingüística de les produccions i l'actualització del llibre d'estil.

stats