EDUCACIÓ
Balears 18/11/2016

El govern estatal vol vetar la paralització de la LOMQE

Al·lega que el Congrés incompleix la Constitució

M.f.f / M.g.
2 min
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo.

Madrid / PalmaEl govern espanyol maniobra a marxes forçades perquè l’oposició al Congrés no es pugui penjar la medalla d’haver paralitzat la llei Wert. PP i PSOE juguen al moix i la rata des de fa setmanes per veure qui és el primer que ordena deixar sense efectes acadèmics les revàlides, que la Generalitat de Catalunya ja ha anunciat que no durà a terme. A Mariano Rajoy no li va agradar gens que en el primer ple del Congrés com ell de president tiràs endavant la proposició de llei per paralitzar la LOMQE amb l’aval de tots els partits menys el PP. Ara, però, ha decidit fer una passa endavant per intentar aturar aquesta tramitació.

El Consell de Ministres va acordar ahir requerir la revocació dels acords de la mesa del Congrés que van permetre admetre a tràmit la presa en consideració tant de la proposició de llei per paralitzar la LOMQE com una modificació de l’article 42.1 de l’Estatut dels treballadors per lluitar contra la subcontractació d’interins. El govern espanyol reclama suspendre immediatament aquesta tramitació al·legant un conflicte constitucional.

El portaveu de l’executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va assenyalar que la Constitució estableix que el govern podrà oposar-se a tota proposició de llei o esmena que suposi gastar més doblers. I que per això han llançat aquests dos vetos. En concret, sobre el de la LOMQE, s’aferren que hi estan compromesos fins a 615 milions d’euros de fons europeus.

El més paradoxal de la resposta de la Moncloa és que Méndez de Vigo continua afirmant que el contingut d’aquesta proposició de llei és el mateix que el d’un reial decret llei que el Consell de Ministres té previst aprovar en unes setmanes per deixar sense efectes les revàlides a 4t d’ESO i Batxillerat. El ministre d’Educació va aclarir també ahir que aquests exàmens, que el Govern català ja va anunciar que no es farien al Principat, només es faran en alguns centres de l’Estat a l’ESO, i que a segon de Batxillerat seran només per a les assignatures troncals.

Si la mesa es nega a acceptar el veto, fonts de la Moncloa alerten que portaran aquest conflicte al Tribunal Constitucional. Amb aquesta passa, Rajoy mostra una de les vies que té previst utilitzar per poder governar en minoria.

Per part seva, el conseller d’Eduació balear, Martí March, assegura que el govern de Madrid “s’ha adonat, arran de la mobilització de bona part de la comunitat educativa”, que és necessari replantejar l’aplicació de la LOMQE”. Ara bé, com el Govern balear, demana prudència. Dia 28 de novembre, quan es reuneixi la mesa sectorial d’Educació, es tornarà a reclamar que es paralitzi la LOMQE, eliminar les revàlides i mantenir les proves d’accés a la universitat tal com estan concebudes fins ara.

stats