Balears 20/08/2013

El govern espanyol vol unificar criteris amb un examen igual per a tots

D.v.
1 min

Eivissa.El govern de Mariano Rajoy planeja, segons va anunciar fa uns mesos, crear un examen oficial de llengua espanyola i "integració en la societat espanyola" per als estrangers que sol·licitin la nacionalitat, cosa que fan uns 100.000 ciutadans cada any. Així figura en l'esborrany de l'avantprojecte de llei de reforma integral dels registres, que pretén, entre molts altres aspectes, unificar els criteris pel que fa a la concessió de la nacionalitat espanyola.

En l'actualitat, el Codi Civil ja estableix que la concessió de la nacionalitat estarà supeditada, entre altres coses, al fet que el sol·l icitant sigui capaç de demostrar "bona conducta cívica i suficient grau d'integració en la societat espanyola".

Qui s'encarrega de valorar aquesta bona conducta i el coneixement i la integració en la societat espanyola són els jutges responsables del Registre Civil a cada territori. Els seus criteris i la fórmula mitjançant la qual es posen a prova aquests elements, sobretot el grau d'integració, varien molt. En el cas de la bona conducta, es fa servir sobretot la petició d'un certificat d'antecedents penals.

Pel que fa al grau d'integració, com és el cas d'Eivissa, molts ja fan un examen de cultura general, altres només entrevisten el peticionari per valorar el seu arrelament. El que el Ministeri de Justícia proposa ara és crear un "examen oficial", igual a tot l'Estat.

stats