El govern espanyol 'rescatarà' exemplars de nacra per evitar-ne l'extinció

Les agafarà del Delta de l'Ebre, l'única regió en què el mol·lusc encara no s'ha infectat

El Consell de Ministres ha aprovat el 'rescat' de 215 exemplars sans de nacra mediterrània per al seu manteniment en cinc centres especialitzats amb la finalitat d'evitar que es contagiïn amb el protozou Haplosporidis, que ha posat aquest mol·lusc en situació "catastròfica". 

El Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient destinarà 491.521 euros al rescat d'aquests exemplars del Delta de l'Ebre, concretament a l'Ametlla de Mar (Tarragona), on habita l'única població espanyola que fins al moment no s'ha vist infectada. 

Cinquanta d'aquests exemplars seran traslladats a l'Institut d'Investigació i Formació Agrària i Pesquera (IFAPA) de Huelva, uns altres 50 a l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) de Múrcia, un centenar a l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Tarragona, deu a l'Institut d'Investigació en Medi Ambient i Ciència Marina (IMEDMAR) de Calp i cinc a l'Oceanogràfic de València. 

Amb aquesta mesura es tracta no només d'evitar la seva infecció, sinó de mantenir una espècie amb una funció ecològica bàsica per a la preservació de la biodiversitat i disposar d'una reserva genètica que permeti desenvolupar en un futur un programa de cria en captivitat, segons ha explicat el govern espanyol en una nota. 

Per saber-ne més: La nacra, de la vulnerabilitat a l’extinció?

L'espècie ha patit un esdeveniment de mortalitat massiva a Eivissa, Formentera, Almeria, Múrcia i Torrevieja que s'ha estés per la Mediterrània fins a afectat a totes les poblacions de les costes de les Balears, País Valencià, Múrcia i Andalusia. 

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF