Balears 16/03/2017

El Govern denuncia que ha deixat d'ingressar 150 milions d'euros per falta d'autonomia fiscal

L'augment de recaptació d'IRPF o d'IVA no es reflecteix en més doblers per a les Illes

Carmen Buades
2 min
Compradores en un comerç del centre de Barcelona / ACN

PalmaEl Govern balear denuncia que durant el 2016 va deixar d'ingressar 150 milions d'euros per un repartiment injust del recaptament d'impostos com l'IRPF, l'IVA o els impostos especials. Si bé l'Agència Tributària va recaptar a les Balears un 10% més durant el 2016 que el 2015, aquest increment s'ha traduït, per al Govern, en un creixement dels ingressos a través de bestretes del 0,2%.

Així ho ha denunciat aquest dijous la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, durant la roda de premsa per explicar l'execució provisional del pressupost de l'any passat. La consellera ha reclamat que "el sistema de finançament sigui just", que les Balears tinguin més "autonomia fiscal" i que "no hàgim de xerrar de dèficit, sinó de suficiència financera", ja que disposar d'aquells 150 milions hauria permès "reduir més el dèficit o incrementar més la despesa, perquè som una comunitat amb una despesa social inferior a la mitjana estatal".

La recaptació de grans impostos estatals a les Balears ha crescut, de mitjana, un 15% (el 2016 es varen recaptar 3.432 milions d'euros i el 2015 en varen ser 2.984). No obstant això, hi ha diferències substancials entre els diferents tributs, ja que per IRPF es va recaptar un 8,85% més i l'increment a l'impost de societats va ser del 40,35%.

Pel que fa a la resta de tributs, la recaptació per impostos cedits a la Comunitat (el de patrimoni, successions, transmissions patrimonials...) va pujar un 16%, fet que suposa un 9% més del que estava previst al pressupost del Govern. La recaptació dels tributs propis també va créixer, tot i que en menor mesura: a través del cànon de sanejament i de l'impost turístic es va recaptar un 2,54% més que durant el 2015.

stats