Balears 14/12/2017

El Govern probablement decidirà aquesta setmana qui ha de substituir Barceló

L'Executiu demana un "perfil tècnic" perquè no hi hagi "més ensurts"

Carmen Buades
2 min
Biel Barceló, aquest dijous arribant a la Conselleria.

PalmaLa dimissió del vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, obre un buit que el Govern vol tancar aquesta mateixa setmana. Durant la roda de premsa per explicar els motius de la seva sortida, el que fins ara era conseller ha explicat aquest dijous que la seva dimissió serà efectiva demà i ha donat per suposat que el nom de la persona que l'ha de substituir tant al capdavant de la Conselleria com a Vicepresidència se sabria el mateix dia.

No obstant això, el seu equip no ho té tan clar. Se'n fan moltes especulacions. Al Govern asseguren que volen "un perfil tècnic" o "executiu" per evitar "més ensurts" fins que acabi la legislatura i, tot i que entenen que les propostes per assumir els càrrecs han de venir de MÉS per Mallorca, el PSIB podria "plantejar alternatives" si les dels ecosobiranistes no solucionen el problema.

De fet, els socialistes volen que el nom sigui consensuat com es va fer amb el nomenament de Fanny Tur a Cultura després de la dimissió de Ruth Mateu i asseguren que, encara que MÉS és qui proposa el nom, la decisió l'ha de prendre l'executiu.

Pel que fa als noms que hi ha sobre la taula, Barceló ha dit, sense voler donar pistes, que la consellera Fina Santiago tenia tot el seu suport i que l'opció que fos ella qui assumís les tasques de vicepresidenta anava agafant força, ja que el Govern assenyalen que és "el que té més sentit".

El futur de la Conselleria

La Conselleria és una altra història, ja que si bé algunes fonts de Turisme diuen que es va descartar que algú de l'equip de Barceló assumís ser conseller perquè es pretenia que ho fes un membre del grup parlamentari, algunes veus de MÉS encara no donen aquesta decisió per definitiva, tot i que sí que descarten com a conseller Antoni Sansó, que és el director general de Turisme des de fa unes setmanes i l'ideòleg principal de la regulació del lloguer turístic.

De fet, la Conselleria de Turisme també està en qüestió perquè a partir del segon trimestre de l'any que ve els consells insulars assumiran les competències de promoció turística i a partir del 2019 el de Mallorca rebrà el traspàs d'ordenació turística. Això deixarà la Conselleria exclusivament amb tasques de coordinació i de gestió de les inversions de l'impost de turisme sostenible, una feina que es farà a l'Agència de Turisme de les Balears.

Barceló diu que "al nou Govern", després de les eleccions del 2019, li tocarà decidir si la mantenen o si fan dependre l'ATB i la resta de departaments, com ara els de Recerca i Innovació, d'alguna altra conselleria.

stats