Balears 07/08/2017

El Govern mostra el seu condol per la mort del cooperativista menorquí Antoni Cardona

L'any 2005 va ser guardonat amb el premi Ramon Llull per la seva tasca

Ara Balears
2 min

PalmaLa presidenta de Illes Balears, Francina Armengol, juntament amb la resta de membres del Govern, ha manifestat en un comunicat el seu condol per la mort d'Antoni Cardona Sans, referent del món del cooperativisme a les Illes. En reconeixement a aquesta tasca de promoció del sector, Cardona va ser guardonat l'any 2005 amb el premi Ramon Llull. En el text, el Govern destaca la sensibilitat de Cardona pels problemes socials i laborals al llarg de la seva vida. Cardona Sans va morir el passat 6 de juliol a 90 anys.

Nascut l'any 1927 a Alaior, Cardona va accedir al món del cooperativisme a través de la seva activitat laboral en el món del calçat, mostrant interès pels problemes socials des de jove. Mogut per aquesta motivació, va arribar a ser president de la Secció Social del Sindicat de la Pell.

Als 26 anys va impulsar la creació de la Cooperativa de Consum San Crispín, que va presidir durant 12 anys i que encara funciona avui dia com un referent del cooperativisme a Menorca. Posteriorment, Cardona va promoure la creació d’altres cooperatives a diferents poblacions de l'illa, a més d’exercir diversos càrrecs a unions i federacions de cooperatives d’àmbit local i estatal.

L'any 1965 va participar en la creació de la Cooperativa Insular Ganadera (Coinga) de què va ser gerent fins que es jubilà l'any 1992. També va tenir un paper en el món polític menorquí quan va ser elegit regidor i tinent de batle de l’Ajuntament d’Alaior el 1957.

La seva tasca per promoure el cooperativisme ha estat guardonada en diverses ocasions, amb distincions com la Creu de Cavaller de l’Orde de Cisneros (1964), la Medalla al Mèrit Cooperatiu (1976), la Creu del Cavaller de l’Orde Civil del Mèrit Agrícola (1981) i el premi Ramon Llull (2005).

stats