Balears 31/10/2017

El Govern, condemnat a pagar 40 milions d'euros més per desclassificar Biniorella

Quarta condemna de l'Administració autonòmica, que haurà d'indemnitzar un propietari que reclamava 82,8 milions

Anna Schnabel
2 min
L'urbanisme salvatge a la costa d'Andratx encara coeja als tribunals.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha condemnat novament el Govern a indemnitzar el propietari d'unes finques de la urbanització Biniorella, d'Andratx, d'una superfície total de 98.196 metres quadrats, per la requalificació d'aquests terrenys com a sòl rústic. Aquesta vegada la xifra puja fins als 39,8 milions d'euros. Algunes de les parcel·les van rebre la qualificació de protecció d'Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI), mentre que d'altres van obtenir la d'Àrea Rural d'Interès Paisatgístic (ARIP). Aquesta sentència, contra la qual pot presentar-se recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, ja és la quarta resolució condemnatòria per la desclassificació de terrenys de Biniorella.

En aquesta ocasió, el tribunal provincial estima el recurs de l'esmentat propietari contra la "ficció legal del silenci administratiu", com també de la reclamació de responsabilitat patrimonial en resposta als "danys produïts en el seu patrimoni" com a conseqüència de l'entrada en vigor d'una "llei de mesures urgents per un desenvolupament territorial sostenible a les Illes Balears". El TSJIB constata en el dictamen judicial que abans de la referida classificació, els terrenys d'aquest propietari, posseïdor de les finques des del 1983, "gaudien de la condició de sòl apte per urbanitzar".

Lucre cessant: "82,8 milions d'euros"

La sentència fa esment a un estudi pericial que calculà la indemnització tenint en compte "les despeses generades en el procés urbanitzador i que ja han derivat en inútils". La conclusió a la qual arribà el perit és que aquest valor era equivalent a 82,8 milions d'euros.

L'Audiència Provincial ja va dictar al juny una sentència condemnatòria contra la Comunitat Autònoma. Estimava, d'aquesta manera, el recurs interposat per S’Illeta Camp de Mar SL contra la Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori. Condemnava el Govern a pagar 19,2 milions d'euros, més els interessos legals des de la presentació de la reclamació davant la Comunitat.

Tan sols quatre dies més tard arribà la segona sentència, que condemnava l'Executiu al pagament de 7,4 milions d'euros. Menys d'un mes més tard, foren 8,2 milions més. D'aquesta manera, el tribunal provincial ha condemnat a retornar enguany la suma d'uns 74 milions d'euros a diversos propietaris de la zona que reclamaren una indemnització després de la protecció territorial de la urbanització d'Andratx.

El preu de protegir el nostre territori

No obstant això, segons les xifres del Consell Insular de Mallorca, les condemnes de protecció territorial durant les darreres legislatures només han comportat, almenys fins a la primera condemna de Biniorella, un total de 14,4 milions d'euros. Aquesta era una xifra immensament menor del que reclamaven els propietaris: un total de 485,2 milions d’euros. Aquests nombres van dur alguns col·lectius ecologistes com el GOB, a més de diversos membres del Govern, com la mateixa Francina Armengol, a concloure que protegir, malgrat tot, "surt a compte".

stats