PRESSUPOSTOS 2018
Balears 09/11/2017

El Govern augmenta un 39% la inversió en promoció i diversificació econòmica

El vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, ha destacat que el 2018 s'hi invertiran 64 milions d'euros provinents de l'Impost de turisme sostenible

M.r.
4 min
Biel Barceló ha destacat que el 2018 ha de ser l'any de la consolidació de l'equilibri i sostenibilitat turístics.

PalmaL'aposta per la transformació del model productiu de les Illes Balears comença a agafar forma tot i que sigui a poc a poc. El Govern de les Illes Balears ha augmentat un 39% la inversió que es farà durant el 2018 en promoció i diversificació econòmica. Ho ha anunciat el vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, en la presentació del pressupost de la seva àrea amb vista a l'any que ve.

Barceló ha assenyalat que el pressupost de la Conselleria és de 63 milions d'euros. De totes maneres, el vicepresident ha explicat que aquesta xifra s'ha de posar en el context de tot el Govern. Així, si es consideren totes les inversions de l'Executiu destinades a la promoció i a la diversificació econòmica, la xifra s'enfila fins als 175,28 milions d'euros, un 39,1% més que l'any 2017.

"L'impuls de polítiques dirigides a transformar les bases del nostre model productiu ha de servir per avançar en el que anomenam 'transició cap a un nou model econòmic", ha destacat Barceló. Així, per facilitar la transició, el Govern destinarà un total de 21 milions d'euros a innovació i recerca, cosa que suposarà un augment del 16,3% respecte del 2017.

Barceló també ha anunciat que es contractaran 10 treballadors per controlar l'activitat turística. Així, cinc persones s'incorporaran a inspecció i cinc més a la tramitació de sancions. En aquest sentit, el vicepresident ha recordat que una sentència ha obligat el Govern a readmetre cinc treballadors acomiadats de manera improcedent durant l'anterior legislatura, unes reincorporacions que ajudaran en aquest control.

64 milions d'euros provinents de l'Impost de turisme sostenible

L'ATB es reconvertirà en l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears

Barceló ha anunciat la reconversió de l'Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB) en l'Agència d'Estratègia (AETIB) Turística de les Illes Balears. Aquest futur ens serà el que gestionarà i coordinarà els projectes que es realitzaran amb els fons de l'Impost de turisme sostenible (ITS). Així, el 2018 es disposarà de 64 milions d'euros provinents de l'ITS.

D'altra banda, aquest nou ens també serà l'encarregat de coordinar les accions de promoció turística, les competències de les quals seran traspassades aquest 2018 als consells insulars.

En aquest sentit, Barceló ha exposat que les polítiques turístiques del 2018 es fonamentaran en un altre eix a banda d'aquest traspàs de competències als consells insulars. La consolidació de l'Estratègia de Turisme Sostenible, l'aplicació del Pla d'Equilibri Ambiental i Turístic i la implementació de la nova normativa que estableix un sostre de places turístiques i regula el lloguer turístic serà l'altre gran objectiu de la política turística de l'Executiu.

Desenvolupament tecnològic

Escoles i llars connectades amb banda ampla

Quant a l'àrea de desenvolupament tecnològic, es dedicaran 4 milions d'euros a ajudes al desenvolupament de la banda ampla. Enguany, la banda ampla d'internet ha arribat al 80% de les llars de l'Arxipèlag. Per al 2018, l'objectiu és aconseguir el 90% de les llars connectades.

Després de la signatura del conveni per connectar les escoles a internet amb banda ampla ultraràpida, l'objectiu és realitzar una inversió de 5,6 milions fins al 2019, any en el qual es preveu que tots els centres escolars de les Illes Balears estiguin connectats a internet amb banda ampla ultraràpida.

La sala verda del Parlament ha acollit la comissió.

D'altra banda, per aconseguir en un futur proper la "sobirania plena de les dades públiques de les Illes per tal que no siguin controlades pel govern central", el Govern ha pressupostat la construcció d'un centre de dades que centralitzi totes les administracions. Des de receptes mèdiques fins al pagament d'impostos. Totes les dades dels illencs estaran centralitzades en aquest centre de dades. S'hi destinaran dos milions d'euros, els quals es repartiran entre la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic –que hi destinarà 1,2 milions– i l'IB-Salut.

Finalment, pel que fa a la gestió dels fons europeus, el vicepresident ha manifestat que s'ha aconseguit justificar el 100% de l'ajuda corresponent als programes operatius FEDER i FSE del període 2007-2013.

Les reaccions dels conservadors

El PP critica l'augment de l'ITS; la nova AETIB i el traspàs de competències als consells

El diputat eivissenc Miquel Jerez ha estat l'encarregat de replicar al vicepresident per part del Partit Popular. Jerez ha criticat l'augment de l'Impost del turisme sostenible, ha dubtat dels controls i la transparència que pugui tenir la nova AETIB per gestionar els projectes de l'ecotaxa i ha rebutjat l'acord pel traspàs de competències en promoció turística als consells insulars.

"Vostè s'ha donat un bany de realitat a la World Travel Market. No fa falta anar a Londres per escoltar el que constantment li reiteram en aquest Parlament: que la pressió fiscal no és bona. És un moment delicat per a experiments", ha afirmat Jerez, en referència a l'augment de l'ITS. "Tornen de Londres tan tranquils sabent que duplicant l'ecotaxa perdrem un milió de turistes. A més, s'estan recuperant les destinacions competidores però no hi fa res, al contrari", ha recordat Jerez, el qual hi ha afegit que "vostè, en lloc d'aturar quan hi ha un senyal d'STOP, va i accelera. En algun moment la col·lisió serà inevitable".

Barceló li ha recordat l'augment de la despesa del turisme britànic entre gener i maig, la qual ha estat del 16%, a banda d'altres xifres com l'increment de la rendibilitat dels establiments turístics o l'augment de les estades hoteleres.

stats