Balears 21/08/2017

El GOB denuncia una desprotecció "escandalosa" dels espais naturals protegits de les Balears

L'entitat ecologista recorda que els mitjans per fer complir la legalitat ambiental és totalment insuficient

Ara Balears
2 min
Aquest vaixell va estar fondejat durant hores sobre posidònia dins el Parc Natural d'Es Trenc-Salobrar de Campos, davant el retard en l'actuació dels Agents de Medi Ambient, segons explica l'entitat ecologista.

PalmaUna insuficiència de mitjans "escandalosa". Així és com veu el GOB l'estat de la vigilància dels espais protegits de les Balears i exposa que la falta d'intervenció d'agents està generant una sensació d'"impunitat" davant il·legalitats mediambientals.

Els fondeigs d'embarcacions en posidònia, la circulació de cavalls sobre dunes o l'aparcament en zones protegides són accions habituals que danyen "escandalosament" el mitjà natural, ha criticat l'associació ecologista en una nota de premsa.

El GOB explica que al Parc Natural de l'Albufera només es disposa d'un agent de Medi Ambient i que, a més, no té un dedicació exclusiva a aquesta zona. "Mai en la seva història ha tingut un nivell de vigilància més baix", adverteixen.

Relació entre el nombre d'habitants i els agents de medi ambient.

Lamenten que això s'estigui convertint en una situació normal i recorden que en altres moments va haver-hi fins a quatre persones realitzant tasques de vigilància a l'Albufera.

També analitzen el cas de la serra de Tramuntana, que durant els caps de setmana té només dos agents per vigilar 63.000 hectàrees. Així, el GOB ofereix una dada esfereïdora: la relació entre el nombre d’habitants i el d’agents de Medi Ambient a les Balears multiplica gairebé per 4 la mitjana estatal. En conseqüència, hi ha un agent de Medi Ambient per cada més de 30.000 habitants.

El GOB assenyala que aquests dos exemples corresponen a zones que gaudeixen del nivell més alt de protecció de les Balears i expliquen que a la resta d'espais de la Xarxa Natura 2000, que no són parcs o reserves, "la situació és evidentment molt pitjor".

La relació entre el nombre d'hectàrees protegides i el nombre d'agents de medi ambient.

En aquest sentit, els ecologistes indiquen que, en relació amb la mitjana estatal, els agents de Medi Ambient a les Balears han de vigilar un 58% més de superfície als espais protegits de la Xarxa Natura 2000, i només Extremadura té un nivell de vigilància inferior al nostre als seus espais naturals.

El grup mediambiental diu que la Conselleria de Medi Ambient solament atorga funcions de vigilància i informació a empreses privades o a personal de l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat), però creuen que amb això no n'hi ha prou, ja que aquests treballadors no tenen cap poder judicial en cas de detectar una il·legalitat, sinó que requereixen l'ajuda d'un agent de l'autoritat.

stats