Balears 02/06/2017

El GOB denuncia que el Consell finança obres il·legals a Costitx, Deià i Santa Eugènia

La institució insular assegura que s'estan revisant els projectes i demana que se li comuniquin les possibles irregularitats

Ara Balears
2 min
Les obres d'ampliació de l'aparcament de Cala Deià

PalmaEl GOB denuncia que, a través del Pla Especial d'Inversions Financerament Sostenibles i del Pla Especial d'Ajudes, el Consell de Mallorca està finançant projectes a Costitx, Deià i Santa Eugènia que són il·legals. Els ecologistes adverteixen que, de la mateixa manera que va passar a Escorca (on es van revocar tres subvencions per incomplir la normativa urbanística i no tenir tota la documentació en regla), no s'estan executant correctament les obres d'ampliació de l'aparcament de Cala Deià, ja que no s'han demanat els informes necessaris, com un d'impacte ambiental o un altre de recursos hídrics.

Des del GOB també critiquen dos projectes a Santa Eugènia, l'adequació del Camí de sa Via, que no s'adapta al planejament municipal, i la millora del camí d'accés a ses Alqueries, que, asseguren, va en contra del catàleg de patrimoni i no hi ha redactada una memòria urbanística. Pel que fa a Costitx, l'entitat ecologista denuncia que el projecte de vial pot acabar requerint una modificació de les normes subsidiàries del municipi.

Per aquests motius, el GOB considera que s'haurien de paralitzar les obres i revocar totes les ajudes previstes als plans fins que es tingui la "informació suficient per avalar la legalitat de les obres que els Ajuntaments pretenen desenvolupar". Els ecologistes també exigeixen "unes bases més estrictes" amb vista a futures convocatòries.

El Consell ha respost a les crítiques assegurant que aquelles subvencions que no s'adeqüin a la normativa seran revocades, però també ha recordat que "tots els projectes presentats venen acompanyats d'un certificat del secretari municipal que certifica que aquests compleixen la legalitat urbanística vigent".

En qualsevol cas, han fet una crida a entitats i particulars a comunicar al Consell aquelles possibles irregularitats que detectin per tal que pugui revisar de manera més exhaustiva els projectes perquè la institució "no té mitjans suficients per fer una revisió detallada" de tots ells. Així i tot, asseguren, "els tècnics del Departament de Desenvolupament Local els estan revisant" per iniciar un expedient de revocació de la subvenció en cas de detectar-ne algun que no compleixi la legalitat.

stats