Balears 22/09/2016

El GOB denuncia a Brussel·les la “passivitat” del Govern amb la protecció de la Marina de Llucmajor

Els ecologistes estimen "probable" que s'estiguin incomplint directives europees

Ara Balears
2 min
Un exemplar de milana reial sobrevolant la Marina de Llucmajor

PalmaEl Grup balear d'ornitologia i defensa de la naturalesa (GOB) ha presentat aquesta setmana un escrit de denúncia a la Unió Europea per l'"incompliment probable", per part de les autoritats, de la directiva europea relativa a la conservació d'aus silvestres. L'escrit, dirigit a la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, afirma que la Marina de Llucmajor podria disposar d'un grau de protecció major però que l'"actitud passiva i irresponsable" del Govern ho està impedint. Aquesta actitud estaria afavorint, asseguren, "el plantejament de projectes que afecten negativament els valors naturals de la Marina de Llucmajor". Entre els projectes esmentats, hi ha "la construcció d'una línia d'alta tensió elèctrica, que transcorrerà al llarg de 25 quilòmetres de la Marina (110 torres), i la tramitació en curs de dos projectes de parcs fotovoltaics, que afecten un total de 75 hectàrees".

El GOB considera que la Marina de Llucmajor disposa de característiques suficients per ser declarada Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), estenent cap a l'interior l'àmbit protegit per la ZEPA ja existent a la zona litoral. En aquest sentit, asseguren que des del 2011 ja ho han reclamat fins a quatre ocasions.

Proposta del GOB per a ampliar la ZEPA de Llucmajor

En l'escrit, al·leguen que la Marina "compleix els criteris internacionals per a la declaració de zones de protecció per a les aus, ja que es troba entre les cinc més importants per a la milana en el marc de la nostra regió NUTS (les Balears, Catalunya i el País Valencià)". A més, recorden que la milana és una espècie catalogada en perill d'extinció en l'àmbit estatal i que, tot i que la població balear es troba en procés de recuperació, la del sud d'Europa continua en declivi a causa de l'elevada mortalitat, especialment a causa de l'ús il·legal de verí al medi natural.

Per tant, el GOB considera que s'està incomplint la Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu i del Consell de 30 de novembre de 2009, que estableix que els estats membres prendran totes les mesures necessàries per preservar, mantenir i restablir una diversitat i una superfície suficients d'hàbitats per a totes les espècies considerades prioritàries per la directiva. I que entre aquestes mesures imposaran, en primer lloc, la creació de zones de protecció (ZEPA). La directiva, afegeixen, estableix igualment que per a la classificació de zones de protecció es tindran en compte especialment les espècies en perill d'extinció.

stats