Balears 04/07/2017

Els germans Ruiz-Mateos, condemnats

L'Audiència de Palma els imposa penes d'entre 5 anys i 11 mesos i 6 anys i mig de presó

Ara Balears
2 min
Els germans Ruiz-Mateos, asseguts al banquet dels acusats.

PalmaLa secció primera de l'Audiència Provincial de Palma ha condemnat a penes d'entre 5 anys i 11 mesos i 6 anys i mig de presó els sis germans Ruiz-Mateos per un delicte d'estafa agreujada i un altre d'alçament de béns en la compra dels hotels Beverly Platja (Mallorca) i Beverly Park (Canàries). El tribunal, no obstant això, els absol del delicte de falsedat documental que les acusacions particulars els van atribuir.

Les condemnes arriben a sumar 37 anys i 11 mesos de presó i el tribunal els obliga a pagar multes d'entre 72.000 i 87.000 euros, que sumen entre els sis germans un total de 489.000 euros. A més, l'Audiència de Palma resol que els Ruiz-Mateos han d'abonar una indemnització conjunta i solidària de 46,45 milions d'euros en concepte de responsabilitat civil als afectats de la compra fraudulenta dels immobles i amb responsabilitat subsidiària per part de les empreses Clesa o Duhl, entre d'altres.

El tribunal considera demostrat que els propietaris dels hotels van accedir a vendre'ls pensant en tot moment que qui hi havia rere la transacció era la família Ruiz-Mateos. D'altra banda, la sentència declara provat que actuaren així "per oferir una imatge d'aparent solvència i èxit professional i una alta capacitat econòmica, garanties que els venedors van donar per bones". Amb tot, aquests avals personals "eren totalment ineficaços i il·lusoris" perquè els acusats "mancaven de patrimoni al seu nom".

La compra va ser formalitzada per una de les empreses Wersdale Trade Espanya, que, segons l'Audiència, "era una societat pantalla sense activitat, sense patrimoni, sense establiment permanent, sense seu ni oficines, i la intervenció de les quals estava destinada a dificultar l'acció de la justícia respecte de qualsevol reclamació". Segons la sentència, els sis germans van aprofitar "aquest marc de confusió i ocultació" per negar en el judici qualsevol funció directiva a Nova Rumasa i atribuir les decisions al seu pare.

stats