INCENDI A ANDRATX
Balears 30/07/2013

"El meu germà ha pres el foc però l'han atiat els governants que retallen"

El presumpte culpable de l'incendi queda en llibertat, però la seva família es mostra indignada amb la premsa i els polítics

Jaume Perelló
2 min

PALMAIgnacio G.H haurà de presentar-se setmanalment al jutjats i no disposa de passaport. Amb aquestes mesures, el jutge degà, que suplia al titular del número 7 de Palma, considera que s'evita la possibilitat que l'imputat es pugui fugar, en contra del que opina la fiscalia que havia demanat el seu ingrés a presó.

El veí d'Andratx va confessar ahir una vegada més, com ja havia fet davant la Guàrdia Civil, que era l'autor dels fets que provocaren el greu incendi que ha cremat més de 1800 hectàrees a la Serra de Tramuntana. Ignacio es va mostrar molt afectat pels fets durant la declaració. En cap moment va negar que fos ell el qui després d'una torrada va dipositar el caliu en una carretilla, i que posteriorment va llençar-lo al terra, d'on va prendre el foc el divendres matí. Els fets es varen produir a la barriada de Son Curt, a Andratx.

Davant el reconeixement dels fets, i la gravetat de les seves conseqüències, la fiscalia va considerar que era necessari demanar presó sense fiança perquè l'imputat podria fugar-se. L'advocat que li pertocà d'ofici es va oposar a la petició, i el jutge va considerar que no hi havia motius per pensar que Ignacio G.H. s'hagi de fugar, sempre i quan es prenguin unes mesures preventives com la retirada del passaport i la visita setmanal al jutjat. Així ho va acordar.

Paraiguades

Una vegada es decretà la seva llibertat, el mateix Ignacio, que no duia ni mòbil ni cartera perquè havia arribat detingut per la Guàrdia Civil, va telefonar des dels jutjats a la seva família perquè el recollís. 45 minuts més tard, arribava una germana i una altra acompanyant, que protagonitzaren un intent d'agressió amb els periodistes que cobríem la informació de la declaració de l'imputat per l'incendi d'Andratx. Com que el jutge de guàrdia decidí posar-lo en llibertat, una germana i una altra familiar anaren a recollir-lo als jutjats de via alemanya. Allà, mentre els periodistes intentaven enregistrar l'imatge d'Ignacio sortint, una de les acompanyants agafà un paraigües amb el protegia la cara de l'imputat i començà a desplegar cops contra els presents.

Enmig de crits i cops, l'acompanyant d'Ignacio es va obrir camí i va aconseguir arribar a la rampa dels jutjats mentre els periodistes recuperaven estris o miraven si el cop era més o menys fort.

L'altra acompanyant, que s'identificà com a germana d'Ignacio, va intercanviar unes paraules amb les periodistes. Es va mostrar molt tensa per tot el que està passant la família, però finalment va dialogar amb certa normalitat. Segons la germana d'Ignacio "ell està molt malament. Està en tractament perquè té una malaltia mental diagnosticada. Però tenc molt clar que si ha de complir tota la condemna que li pertoqui, res a dir. Com si ha de reforestar els boscos que s'han cremat".

La germana d'Ignacio no va dubtar ni un moment en afirmar que "jo no vull llevar importància al que ha fet el meu germà, però aquí tots sabem el que ha passat. Ha estat una irresponsabilitat d'uns governants que tenim que fan retallades i no pens callar-me", va afirmar.

La germana va especificar que "el parc de Bombers d'Andratx, com és possible que estigui tancat?", i també s'interrogà sobre les primeres hores de l'actuació dels equips contra incendis: "varen estar treballant amb pocs mitjans, amb una sola cubeta al principi. Això és vergonyós", afirmà en un estat de gran nerviosisme

stats