INFRAESTRUCTURES
Balears 10/08/2013

El gasoducte entre Son Reus i Alcúdia afectarà l'Albufera

El Ministeri de Medi Ambient hi dóna el vistiplau

Mercè Pinya
2 min

Palma.El paratge natural de l'Albufera es veurà alterat en un dels extrems per la instal·lació del gasoducte que ha de transportar gas al llarg de 45,6 quilòmetres entre Son Reus i Alcúdia. El Butlletí Oficial de l'Estat ja ha publicat aquesta setmana el vistiplau del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, que dirigeix Miguel Arias Cañete.

El gasoducte ha de partir de Son Reus (Palma) i transcorrerà pels municipis de Bunyola, Marratxí, Santa Maria, Consell, Binissalem, Lloseta, Inca, Selva, Campanet i sa Pobla. Segons recull el projecte, "el 99% discorre en paral·lel a carreteres i camins". Amb tot, l'impacte es produirà, perquè per a la construcció de la infraestructura, que tindrà una durada aproximada de 7 mesos, caldrà obrir una pista de 10 metres d'ample d'ocupació.

Zona protegida

La Secretaria d'Estat de Medi Ambient informà favorablement a finals de juliol d'aquest projecte, promogut per l'empresa Endesa Gas Transportista, tot i que al final del traçat el tub es preveu que transcorri per una àrea de l'Albufera, declarada Lloc d'Interès Comunitari (LIC) i Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Així mateix, afectarà alguns paratges declarats Àrea Natural d'Especial Interès, com és el cas d'una zona del terme municipal d'Inca.

Pel que fa al traçat per dins l'Albufera, el projecte indica que "s'ha dissenyat amb la mateixa disposició que els camins existents entre cultius, evitant una nova osca al paisatge". En aquest indret, el traçat partirà de Can Palou, proper a una línia d'alta tensió del terme d'Alcúdia, i avançarà en sentit nord-est paral·lelament a la carretera Ma-13A. Aquí "intersecta de manera tangencial al LIC i ZEPA de l'Albufera i se situa annex a l'Àrea Important per a les Aus" de l'Albufera i l'Albufereta de Pollença. Concretament, el gasoducte transcorrerà al llarg de gairebé un quilòmetre (965 metres) per aquest indret que, malgrat l'alt valor ambiental, no es troba inclosa dins els límits del Parc Natural.

Condicions

L'informe d'avaluació d'impacte ambiental del Ministeri de Medi Ambient posa, així mateix, una sèrie de condicions a Endesa Gas Transportista per "minimitzar" l'impacte que tindrà la construcció de la infraestructura a les zones d'alt valor ambiental.

Pel que fa a espais protegits i hàbitats naturals, sol·licita que es faci un informe consensuat amb la Conselleria de Medi Ambient del Govern. A més, caldrà fer un inventari de la vegetació existent prèvia a l'inici de les obres.

Quant a la fauna, abans de l'entrada de la maquinària caldrà detectar llorigueres o nius i, si escau, es podria estudiar la viabilitat de fer petites variacions en el traçat. Respecte de la zona de l'Albufera, que requereix una major protecció i cura, s'adaptarà el calendari d'obres per "minimitzar" l'afecció dels períodes de màxima sensibilitat de les espècies presents, com ara la milana reial, el falcó pelegrí i l'àguila peixatera, entre moltes altres aus que veuran alterada la seva presència a la zona a causa de les obres de construcció.

stats