Balears 07/03/2016

Rufián explica la "reunió kafkiana" en què Pedro Sánchez va plantejar a ERC un nou Estatut per a Catalunya

El diputat d'ERC diu a RAC1 que la reunió prèvia al debat d'investidura de Sánchez va servir per constatar l'estretor de mires de l'unionisme espanyol: "És com si vas a demanar un iPhone i t'ofereixen un Alcatel vell"

Ara
2 min
Gabriel Rufián, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEl diputat d'ERC i cap de llista dels republicans el 20-D, Gabriel Rufián, ha explicat aquest dilluns als 'micròfons d''El món a RAC1' que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va plantejar a ERC un nou Estatut d'Autonomia per a Catalunya en la roda de converses prèvia al seu debat d'investidura, després de tancar la porta frontalment a la celebració d'un referèndum a Catalunya.

Rufián ha admès que la trobada amb Sánchez va ser "kafkiana", i en to metafòric ha equiparat la proposta de Sánchez al fet que vagis a "buscar un iPhone" i t'ofereixin "un Alcatel vell". El republicà ha explicat que l'oferiment de Sánchez va venir precedit per un "silenci dramàtic" del líder del PSOE, després d'insistir que no avalarà mai un referèndum a Catalunya.

En aquest sentit, Rufián ha lamentat l'estretor de mires de l'unionisme espanyol i ha assegurat que "no" entén com "hi ha gent que defensi el dret a decidir a Escòcia o al Quebec i, en canvi, no a Catalunya". En aquest sentit, ha admès que "probablement, ja hi hauria president al govern espanyol" si el PSOE hagués acceptat el referèndum que planteja Podem per a Catalunya.

"No llegeixo ni escolto la caverna"

Rufián ha copat bona part del protagonisme a les xarxes aquest cap de setmana després de la seva intervenció al Congrés. Preguntat per si té la impressió que l'Espanya mediàtica el va descobrir divendres després del seu discurs a la cambra baixa, Rufián ha admès que "potser sí", alhora que ha reconegut que "no sóc gaire de llegir, ni de veure, ni d'escoltar la caverna".

En tot cas, i sobre el seu discurs, ha admès que li va faltar temps "perquè vaig parlar més a poc a poc del que de normal ja parlo". Concretament, ha reconegut que li hauria agradat parlar sobre "la crisi de convivència a Catalunya" que sosté l'unionisme, i ha recordat que "mantenir el Valle de los Caídos" i "no condemnar el franquisme" sí que genera crisi de convivència.

Tanmateix, i preguntat per les reaccions que va tenir a la mateixa cambra el seu discurs, ha dit que diversos diputats se li van acostar per traslladar-li la seva opinió. Per exemple, ha revelat que el ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, li va dir "t'has quedat a gust". També ha assegurat que altres diputats el van felicitar, entre els quals, "molts del PP".

Xoc a les xarxes entre Rufián i Arturo Pérez-ReverteDe fet, bona part del protagonisme que Rufián ha recollit a la xarxa aquest cap de setmana és conseqüència directe d'una piulada de l'escriptor i membre de la Real Academia Española Arturo Pérez-Reverte, arran del discurs del republicà. Una piulada que va propiciar una discussió via Twitter entre els dos.

stats