Balears 26/01/2017

Els funcionaris de l'Ajuntament reclamen més negociació i carreguen contra Cort

Jhardi assegura que investigarà els contractes gestionats per l'empresari Antoni Roig, enviat aquest dimecres a la presó

Martí Gelabert
3 min
Bombers, policies i demés funcionariat de l'Ajuntament ha protestat aquest dijous davant Cort

PalmaEl funcionariat públic de l'Ajuntament de Palma ha protestat aquest matí contra l'equip de govern municipal per la gestió dels contractes i la falta de negociació amb els sindicats. La mobilització l'han feta coincidir amb la sessió plenària, on han continuat els reclams. El portaveu de la junta de personal de l'Ajuntament, Pedro Castro, ha reivindicat la necessitat de les negociacions.

"Després de 18 mesos de legislatura ja hauríem d'haver recuperat totes les retallades que ens van aplicar", ha criticat Castro. Els funcionaris s'han mostrat durs amb les polítiques dels darrers anys, però adverteixen que el nou equip de govern no ha duit endavant mesures suficients. De fet, acusen la regidora de Funció Pública, Aurora Jhardí, de posar-se a investigar totes les contractacions realitzades per l'Ajuntament i que això suposaria qüestionar la negociació col·lectiva que es va dur a terme els darrers anys i, amb especial empenta, des de final de 2012. "Aquest no és el camí que esperàvem recórrer", ha afegit Castro, ja que adverteix que "si s'aplica la llei literalment, s'aplicarà una retallada molt més contundent que la que ens van aplicar els anteriors".

Protesta sorollosa davant l'Ajuntament

Ara bé, Jhardí ha sortit en defensa de les accions del govern municipal i ha assegurat que, mentre ella sigui regidora, "no farem retallades. No ho farem perquè seria un acte d'hipocresia". A més, ha assegurat que "la voluntat és recuperar tots els drets" i que fins que no es recuperin "no podem començar a fer millores". I perquè tot plegat resulti efectiu, Jhardí ha confirmat que les auditories es realitzaran. No ha concretat com, ja que hi ha una partida del pressupost de 90.000 d'euros. No se sap si es destinarà al 100% a una única gran auditoria o si es farà per fraccionament.

S'investigaran els contractes amb l'empresa Roig

El que sí que ha confirmat Jhardí és que s'investigaran tots els contractes actuals amb l'empresa Roig, que gestiona contractes de diverses àrees i el president de la qual, Antoni Roig, va ser detingut i enviat a la presó aquest dimecres per investigacions a una causa matriu del cas de la Policia Local i que està relacionada amb l'IME. "La necessitat és inqüestionable, judicialment i socialment. La ciutadania demana un exercici brutal de transparència", ha recordat Jhardí, qui ha afegit: "El gran gruix de la corrupció ha estat per la via de la contractació".

De la Regidoria de Jhardí, des que va començar aquesta legislatura, en depèn el funcionariat de l'Ajuntament. Però des de l'àrea de Seguretat Ciutadana, que té en cap Angélica Pastor, es gestionen les plantilles de Policia Local i Bombers. I els més renouers aquest dijous han estat, precisament, els bombers, que han pujat a la sala de plens per demanar la dimissió de la regidora. Critiquen que fan hores de més, que no es creen places, i denuncien la "mala" gestió de l'àrea. En un primer moment, la portaveu de l'equip municipal, Neus Truyol, ha sortit a intercanviar paraules amb els manifestants. No contents, han demanat que sortís Pastor a parlar amb ells, qui ha estat més de mitja hora cara a cara amb ells. La tensió hi era evident.

La regidora de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor, parlant amb els Bombers aquest dijous

Abans, en declaracions als mitjans, Pastor ha assegurat que "fa tres setmanes ens seiem amb ells a meses sectorials conjuntes" i que "les negociacions estan anant bé", ja que creuen que arribaran a un acord. La situació viscuda minuts després no deixava entreveure aquestes paraules. "Seure's no significa negociar", li ha recriminat un dels bombers manifestants.

La Policia Local, la prioritat per a Angélica Pastor

Pastor s'ha sincerat amb els bombers i els ha explicat que la seva prioritat, ara mateix, és la Policia Local. "No tinc capacitat tècnica per dur els dos problemes alhora", els ha explicat Pastor. Els bombers han continuat protestant i demanant explicacions a les seves polítiques, com el fet d'haver eliminat 40 hores i, després, haver-les retornat.

El portaveu dels funcionaris ha explicat a l'ARA Balears que un dels problemes clau és també el retorn del 50% de la paga extra de Nadal, a més de tenir ajudes mèdiques o socials. "Vam firmar un acord perquè el 2016 es retornàs la paga extra. Ha acabat i no han presentat cap proposta. No tenim cap partida pressupostària per retornar-la durant el 2017. Veurem què passa el 2018. Diuen que sí, però ja no hi confiam", ha criticat Castro.

stats