DRETS

El funcionariat tindrà permisos per a tractaments de fecunditat

El Govern redacta un decret que “homogeneïtzi” els descansos del seu personal
El decret inclou moltes mesures relacionades amb el Pla d’igualtat que va aprovar el Govern. / MANOLO GARCÍA

El personal funcionari del Govern tindrà dies de permís per poder assistir a tractaments de reproducció assistida. Aquesta és una de les principals novetats del decret en què treballa l’Executiu per “homogeneïtzar” la normativa “dispersa” per la qual fins ara es regien els descansos i les vacances dels empleats públics.

El text, que està des d’aquesta setmana en fase d’exposició pública, té com a objectiu “posar ordre” en un àmbit afectat per normativa de diferents nivells de l’Administració, sentències judicials... “Ens trobàvem amb acords als quals s’havia arribat i havien estat derogats, sentències que obligaven a donar permisos a uns treballadors que altres no tenien, cada Conselleria donava els permisos amb criteris diferents...”.

Ho explica Pedro Jiménez, director general de Funció Pública, qui assegura que aquesta dispersió pel que fa a la regulació s’explica perquè sovint “la realitat va molt més aviat que la capacitat normativa” i això genera situacions de normes no adaptades a les necessitats dels cossos funcionarials.

Problemàtica concreta

En el cas de les Illes Balears, amb el decret es vol afrontar la “problemàtica concreta” de l’Arxipèlag i, per això, una de les mesures noves que s’inclouen en el decret és permetre concentrar les seves jornades a les persones que demanin una reducció de jornada per tenir cura de familiars malalts. Aquesta proposta està pensada per a les persones que són de Menorca, per exemple, i tenen una persona malalta ingressada a Son Espases o bé l’han d’acompanyar per sotmetre’s a tractaments que requereixen un ingrés.

Jiménez explica que la majoria de les mesures que s’han inclòs com a novetats estan relacionades amb la conciliació personal i familiar perquè, després d’elaborar-se el Pla d’igualtat, es varen detectar mancances en aquest àmbit i es va instar les administracions a desenvolupar mesures que ho millorassin.

El decret té el suport dels sindicats i, de fet, s’ha redactat a partir d’un acord unànime de la mesa sectorial d’aquest estiu. Carles Torrens, de CCOO, explica que “es va intentar posar ordre” i que “tots els sindicats pogueren aportar millores que varen ser majorment acceptades per l’Administració”, motiu pel qual la proposta va sortir per unanimitat entre les organitzacions sindicals.

El text recull, segons Torrens, “petites cosetes que són millores” i que permeten tenir “un bon document per al funcionariat”. Algunes mesures formaven part de la normativa estatal i no s’estaven aplicant; d’altres són noves, com permetre demanar reduccions de jornada abans i després de l’estiu; augmentar a 14 anys l’edat d’un menor perquè el seu pare o mare pugui acollir-se a determinats permisos de conciliació; demanar el permís per part, adopció o acolliment a temps parcial o incloure una reducció de jornada per al personal que té problemes de salut però que no donen lloc a una incapacitat temporal o permanent.

Jiménez explica que aquests acords són ja d’aplicació, una vegada s’han aprovat a la mesa sectorial, i considera que el decret “no tindrà gaires modificacions” durant el període d’exposició pública perquè “surt de l’acord” i “neix de reivindicacions històriques” del personal funcionari.

El decret servirà per posar ordre, per garantir “el retorn de drets” i per “recuperar la normalitat”, però també per “exigir el compliment de les normes”, ja que el text inclou un annex amb els terminis per sol·licitar permisos i llicències i els temps per resoldre’ls, a banda de dos més que unifiquen criteris interpretatius (fins ara, per exemple, no es plantejaven les unions de fet a l’hora de concedir permisos de matrimoni).

Mentrestant, el Partit Popular s’hi mostra reticent. La diputada i exconsellera de Funció Pública Núria Riera creu que, si bé “és cert que hi havia dispersió normativa”, s’ha passat “de la contenció a donar-ho tot” per “acontentar els sindicats”. I afegeix que potser el Govern s’està passant de frenada adoptant unes mesures que després no es podran dur a terme.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF