Balears 27/10/2017

Francesc Antich: "Com a expresident, no podia votar la intervenció d'una comunitat"

El senador del PSOE s'ha desmarcat de la línia dels socialistes i ha abandonat l'escó del Senat en el moment de la votació de l'article 155, que considera una "interpretació desbordada"

Martí Gelabert
2 min
Francesc Antich en compareixença a la comissió d'assumptes institucionals del Parlament

PalmaEl senador del PSOE i expresident balear, Francesc Antich, ha abandonat l'escó del Senat en el moment de la votació de l'article 155. Així ha evitat pronunciar-se respecte d'aquesta decisió clau. L'expresident de la Generalitat José Montilla també s'ha aixecat en el moment de la votació i ha abandonat el seu escó per no inclinar-s'hi a favor, tal com ho reclamava el PSOE.

En declaracions a l'ARA Balears, Antich ha assegurat que "com expresident, no podia votar la intervenció d'una comunitat. No era lògic participar-hi". En aquesta direcció, el senador ha titllat l'aplicació de l'article 155 com una "interpretació desbordada", tot i que tampoc s'ha mostrat d'acord amb com s'ha desenvolupat el procés sobiranista.

L'expresident ha reclamat diàleg i, de fet, ha expressat que el PSOE "ha fet un esforç important de mediació". Preguntat per què no s'ha mostrat díscol a la disciplina de partit i ha votat 'no' a la intervenció de Catalunya, Antich ha apuntat que ha abandonat l'escó en un "intent de respectar absolutament tothom. Si pertanys a un partit, t'hi has de deure".

El PSIB s'ha mostrat aquests darrers dies a no ser gaire partidari de la intervenció de l'autonomia de Catalunya, tot i que s'ha evitat en tot moment fer-ne declaracions explícites. Això sí, en els moments més decisius l'argumentari del partit ha estat el d'apostar pel diàleg "fins al final" abans de prendre "mesures dràstiques". Antich ha explicat a aquest mitjà que havia tingut el suport "absolut" de la direcció de les Illes. De la direcció de Madrid no ha volgut concretar si li han explicitat o no aquest suport, tot i que sí que ha assegurat que "s'han mostrat molt generosos".

El càrrec, a disposició del partit

De l'escenari de futur, Antich ha tornat reivindicar que s'ha de "moure una comissió per a la reforma de la Constitució" i que les forces polítiques han de fer "un gran esforç". L'expresident ha remarcat, en tot cas, que la Generalitat "s'ha passat de la línia". De moment, tot i que Antich no és partidari de l'aplicació del 155, no s'ha plantejat el seu futur al Senat i al partit. "El càrrec s'hauria de parlar. Sempre estic a disposició del partit", ha apuntat.

Altres formacions de les Illes, com MÉS per Menorca, ja havien demanat el cap d'Antich si votava a favor del 155 i feia costat al PP. Des de MÉS per Mallorca també s'havia rebutjat de manera clara l'aplicació d'aquest article. El vicepresident del Govern, Biel Barceló, va assegurar que els ecosobiranistes estan "rotundament en contra" d'aquesta decisió. Des de Podem, també, es va pressionar el senador.

stats