ADMINISTRACIÓ
Balears 22/10/2016

Formentera destapa les mancances de l’Estatut

Una sentència insta el Govern a fer una llei que delimiti amb precisió les competències dels consells

Jaume Vinyas
3 min
ESMENA PARCIAL  L’excés de centralisme de les polítiques de Bauzá i Delgado, origen de la demanda.

PalmaUna sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha trastocat aquesta setmana els plans del vicepresident, Biel Barceló. El tribunal ha estimat parcialment un contenciós del Consell de Formentera que impugnava el decret que desenvolupa la Llei turística aprovada pel llavors conseller, Carlos Delgado.

La sentència declina l’esmena a la totalitat del Consell però anul·la el Títol II d’aquest decret, aprovat un mes abans de les eleccions autonòmiques de 2015. Són nou capítols i 37 articles que estableixen els principis generals que han de regir l’ordenació turística. Ho fa, però, de manera que “limita absurdament les possibilitats de regulació del Consell insular”, diu el TSJIB.

La difusa línia que separa el repartiment de les competències turístiques entre el Govern i els consells és el rerefons d’aquest contenciós. Barceló admet que la sentència condiciona el rumb a seguir en uns mesos decisius en els quals s’ha de posar ordre a la delicada questió del lloguer turístic. La reforma integral de la Llei turística es preveia per al final de la legislatura. Amb tot, afirma que en principi no tenen intenció de recórrer. El problema, però, es que Formentera estudia seriosament un recurs de cassació per intentar tombar la totalitat del decret. Ambdues administracions fan una lectura diferent de la sentència.

Formentera no argumenta prou

El TSJIB desestima anul·lar la totalitat del decret per “manca d’una argumentació mínima” per part del Consell. Els serveis jurídics de la Comunitat consideren que això és un reconeixement del dret del Govern a regular un marc de principis generals sense arribar al nivell d’exhaustivitat amb què ho va fer el PP. A la petita de les Pitiüses destaquen, però, que la sentència diu que “manca un esforç de concreció precís” i ho interpreten com una invitació al fet que l’hipotètic recurs questioni el contingut del decret article per article. “La sentència és molt important perquè deixa clar que l’Estatut, quan diu que tens les competències, ja són teves. En tot cas, si no les vols, les pots rebutjar però són teves, no has d’esperar a agafar-les. Això és una passa molt significativa perquè és una de les discussions que tenim sempre amb el Govern”, diu Alejandra Ferrer, consellera insular de Turisme.

El serveis jurídics del Govern al·leguen, en canvi, que, encara que “en la reforma estatutària de 2007 es reforçàs la posició dels consells insulars, el legislador no ho va voler fer a costa de desapoderar el Govern autonòmic de la intervenció en matèria normativa en les matèries relacionades”. El torcebraç per traçar la línia vermella de les competències.

L’Estatut no regula acuradament

Un dels aspectes més interessants de la sentència és com subratlla les deficiències i mancances en el marc normatiu que regula el repartiment de les competències entre les administracions. Així, d’una banda, estableix que “l’atribució als consells insulars de determinades competències amb el caràcter de pròpies, en aquest cas l’ordenació, la promoció i la informació turístiques, suposa que aquestes competències són obligatòries”. D’altra banda, conclou que, com que a l’Estatut no estan garantides les competències pròpies dels consells, i en absència d’una nova Llei de consells insulars que en tot cas recollís les clàusules corresponents, “fins a aquest moment tota llei del Parlament -i sense límits- pot incidir en les competències pròpies dels consells, reconformant-les o reconfigurant-les”.

El TSJIB adverteix, però, que l’Estatut no regula completament la facultat del Govern d’establir els principis generals sobre les matèries per a les quals els consells tenen competències pròpies. “En conseqüència”, diu, “sorgeix la necessitat d’una nova llei de consells insulars, a la qual ja fa referència l’article 68”.

stats