Balears 15/08/2015

El forat de Bauzá serà de 420 milions just enguany

El nou Govern troba nòmines i altres despeses sense cobrir i acusa el PP d’“irresponsable”

Q. Torres
3 min
El forat de Bauzá serà de 420 milions just enguany

PalmaEl Govern de Francina Armengol ha analitzat la situació de les finances públiques que deixà l’anterior Executiu de José Ramón Bauzá i s’ha trobat amb la sorpresa d’un forat de 420 milions d’euros. Aquesta és la previsió de dèficit que fa la Conselleria d’Hisenda per acabar l’any sense aplicar noves polítiques. El dèficit, per tant, serà de l’1,5% del PIB, més del doble del permès (0,7% del PIB). El desajust respecte del límit de dèficit autoritzat superarà els 225,5 milions i això obligarà el Govern a endeutar-se encara més, malgrat que el deute autonòmic actual ja s’acosta als 9.000 milions.

Segons les darreres dades oficials, el dèficit de l’administració autonòmica balear al maig era del 0,48% del PIB. En cinc mesos, l’Executiu anterior s’havia menjat el 70% de marge que tenia per a tot l’any (0,7% del PIB). Però el nou gabinet ha volgut analitzar totes les partides pressupostàries conselleria per conselleria i ha comprovat que hi ha nombrosos compromisos que no tenen cobertura o que la tenien insuficient.

Així, per exemple, ha detectat que hi ha 28,8 milions d’euros en nòmines de docents (de la pública i de la concertada) que no estan pressupostats. Una xifra similar no s’ha previst tampoc en nòmines de personal sanitari per culpa, entre altres, d’un increment de les substitucions i pel compromís adoptat just abans de les eleccions d’abonar el complement de carrera professional. Un compromís que el director general de Pressuposts, Joan Carrió, considera “irresponsable”. L’obertura del nou hospital de Can Misses tampoc es reflecteix com cal en el capítol de nòmines.

L’IB-Salut també presenta un dèficit pressupostari de 64,7 milions en l’àrea de farmàcia hospitalària i material sanitari perquè no s’havien previst nous tractaments que ja s’ofereixen, l’increment de l’IVA sanitari i despeses derivades de l’obertura de Can Misses. Alhora, haurà de fer front a 49,4 milions de despeses en receptes farmacèutiques que no s’han pressupostat. Però fora de l’IB-Salut, també s’hauran de pagar 10 milions per indemnitzacions d’acomiadaments d’empleats públics, 30 milions d’indemnitzacions (bàsicament per sentències vinculades a carreteres) que no s’havien previst o 20 milions més pel “desgavell” en la gestió dels fons europeus, on s’hauran de reintegrar partides perquè no s’han justificat.

Tot plegat fa que el dèficit per despesa no pressupostada sigui de 262 milions, als quals s’han de sumar 80 milions d’ingressos pressupostats per la previsió de cobrament del conveni de carreteres que l’Executiu actual pensa que no pagarà Madrid. En total, 342 milions de dèficit abans de començar, que fan que s’elevi fins als 420 milions la previsió de dèficit al tancament de l’exercici. En els dos darrers exercicis, el Govern haurà sobrepassat de 420 milions el dèficit permès.

La consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, que va comparèixer per exposar la situació de les finances autonòmiques, va qüestionar la gestió dels seus antecessors, no només perquè es va “relaxar” el control pressupostari, sinó també perquè no es va lluitar per a l’obtenció de més recursos en una situació d’“infrafinançament” i, fins i tot, es deixaren perdre inversions compromeses de manera “irresponsable”.

El director general d’Hisenda, Joan Carrió, encara fou més explícit i considerà que el Govern Bauzá va “descuidar” la política de compliment del dèficit a mesura que s’apropaven les eleccions. Només així s’explica que aplicàs mesures com la rebaixa del tram autonòmic de l’IRPF o que adoptàs compromisos com el del pagament de la carrera professional a determinats empleats públics en un context de manca de recursos. El Govern pagarà ara les nòmines de personal públic encara que no estiguin pressupostades i intentarà ajornar altres compromisos, com els que afecten sentències o la carrera professional.

Amb les dades oferides ahir, el Govern no només tindrà problemes enguany (quan haurà de fer un pla d’ajust per l’incompliment del dèficit de l’any passat), sinó el proper exercici, i haurà de fer equilibris en el seu primer pressupost perquè haurà de retallar 330 milions de despesa (en passar d’un dèficit de l’1,5% al 0,3% exigit) o incrementar els ingressos propis de manera substancial (la lleugera millora del finançament s’eixuga amb la reducció del sostre de dèficit).

La consellera Cladera va advertir ahir que la situació és “delicada”, perquè a l’infrafinançament de Balears se suma un elevat deute i dèficit i una situació dels serveis públics bàsics que s’han retallat i deteriorat i que ara cal restablir. I va recalcar que el nou Govern no pensa fer noves retallades, perquè Bauzá ja va arribar “al límit”, sinó que preveu incrementar ingressos aplicant “mesures fiscals” de caràcter progressiu. El Govern està obligat a fer el proper pressupost amb un sostre de dèficit del 0,3%, però confia que després de les eleccions generals un nou govern central flexibilitzi els objectius de dèficit i millori el finançament que reben les Balears.

stats