Balears 03/01/2017

La visita del ministre de Foment a Palma se salda amb una declaració de bones intencions

Íñigo de la Serna assegura que l'Estat no vol retallar les subvencions al transport

Jaume Vinyas
3 min
La presidenta, Francina Armengol, i el ministre de Foment, Íñigo De La Serna, aquest dimarts, al Consolat de Mar

PalmaEl govern central no té cap intenció de limitar el descompte de resident, però adverteix que està obligat a "atacar" el frau, que quantifica en un 3%, aproximadament, dels bitllets que s'hi acullen. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha indicat, aquest dimarts a Palma, que els propers tres mesos s'estudiarà un mecanisme "d'acord amb la Llei de subvencions" per evitar-ho.

En aquest sentit, ha defensat que s'hi pugui incloure un límit si bé ha reiterat la voluntat de no perjudicar a cap col·lectiu en concret.

De la Serna s'ha reunit durant dues hores al Consolat de Mar amb la presidenta, Francina Armengol, qui li ha recordat les reivindicacions balears en matèria de transport i habitatge. De la llarga llista, la que sembla que està més avançada és la de plantejar a la Unió Europea que autoritzi una tarifa plana per als vols entre illes. Aquest mateix mes de gener, ha assenyalat De la Serna, es reuniran les dues administracions per acabar d'estudiar tota la documentació i decidir si, finalment, l'Estat accepta traslladar la petició a Brussel·les.

De La Serna s'ha mostrat receptiu a estudiar les demandes balears.

El ministre ha assenyalat, però, que Canàries també ha fet una proposta sobre aquest tema que implicaria aconseguir un descompte del 75% en aquest tipus de vols. El PP, de fet, s'hi va comprometre per escrit per assegurar-se el suport del diputat de Coalición Canaria (CC) a la investidura de Mariano Rajoy. De la Serna ha assenyalat que s'estudiarà la implantació d'un "sistema homogeni" per als dos arxipèlags sense especificar quin dels dos prefereix. Amb tot, el pacte subscrit entre el PP i CC estableix que "s'incrementaran fins al 75% les subvencions del preu del bitllet entre les illes per als residents amb l'objectiu que cap trajecte superi els 30 euros", el mateix límit que imposa Balears en la seva proposta.

Sense concessions a l'aeroport

De la Serna s'ha mostrat predisposat a estudiar les reivindicacions de l'Arxipèlag en matèria de transport i habitatge, si bé ja ha deixat clar que l'Estat "no preveu" la cogestió aeroportuària. Amb tot, ha destacat que dilluns vinent es reunirà a Palma el Comitè de Coordinació Aeroportuària, un òrgan on hi són representat AENA, el Ministeri i els governs autonòmics, entre d'altres agents socials i econòmics.

El ministre ha qualificat d'"important" la reunió perquè AENA (i no el Govern estatal, segons ha subratllat) presentarà la proposta de regulació per als propers 5 anys en matèries que van des de la qualitat dels serveis fins a les taxes aeroportuàries.

Carreteres i habitatge social

De la Serna ha informat que en la reunió mantinguda amb la presidenta s’ha tancat un compromís per tal que en les pròximes setmanes es convoqui una reunió de la Comissió Mixta per al conveni de carreteres que permeti "donar resposta als compromisos ja establerts pel Ministeri d’Hisenda". El ministre també ha confirmat que es convocarà una comissió tècnica per analitzar el desenvolupament de les infraestructures ferroviàries a les Illes.

De la Serna i Armengol, al Consolat de Mar.

Respecte a la demanda d’una ampliació de l’habitatge social, el ministre ha assegurat que vol "ajudar i donar flexibilitat a les comunitats autònomes".

"Gran part de l’orientació que volem donar al pla d’habitatge per als propers anys té a veure amb l’increment de les ajudes en funció de l’eficiència energètica, ajudes directes a persones en risc de desnonament i una bateria d’ajudes a les persones més vulnerables", ha afegit. A més, ha avançat que el seu Ministeri està obert a analitzar comunitat per comunitat el límit del lloguer social per adequar-lo a la realitat immobiliària de cada zona, tal com reclama el Govern balear.

La petició de Cort

En acabar la reunió, el batle de Palma, José Hila, ha acompanyat De la Serna a les obres del Baluard del Príncep i li ha demanat que inclogui el finançament de les dues fases pendents en els Pressupostos Generals de 2017. En cas que el ministre accepti, ha indicat posteriorment, les obres podrien estar acabades en un termini de dos anys. "El ministre ha afirmat que mirarà el projecte amb afecte", ha indicat Hila.

De la Serna i el batle de Palma, José Hila, han visitat les obres al Baluard de Sant Pere en acabar la reunió amb Armengol.
stats