Balears 03/08/2013

El foc es donà per controlat ahir vespre

L'Ibanat hi continuarà fent feina durant prop de 15 dies per refrescar la zona

M. P.
2 min

Palma.Ahir a les vuit del vespre l'Institut balear de la natura (Ibanat) donava oficialment per controlat l'incendi que des de divendres de la setmana passada ha cremat 2.335 hectàrees de vegetació forestal dels municipis d'Andratx, Estellencs i Calvià. Així mateix, es rebaixà a nivell 0 del Pla d'emergències el foc que havia arribat al nivell 2, segons informà l'Ibanat mitjançant un comunicat. L'incendi, que es donà per controlat just una setmana després d'haver-se declarat, estava estable des de dimarts i al nivell d'emergència 1 des de dimecres. Han transcorregut per tant 7 dies entre la declaració del foc, al migdia de dia 26 de juliol, fins al control definitiu, ahir entorn de les 20 hores.

Continuen la feina al terreny

Durant tota la jornada d'ahir treballaren encara contra el foc set dotacions terrestres -tres brigades terrestres, tres vehicles autobomba i una camioneta descoberta- i dos mitjans aeris -un helicòpter i una avioneta de vigilància i atac-, que varen refredar els punts calents de l'interior del perímetre, als quals s'han de sumar un director d'extinció i tres agents de Medi Ambient. Així mateix, diverses persones hi han estat fent feina anit passada.

Les tasques d'ahir se centraren sobretot a l'altura del quilòmetre 108 de la carretera Ma-10, entre Andratx i Estellencs, que continua tallada al trànsit, excepte per als veïns i propietaris de la zona.

Tot i que les flames es troben sota control, personal de l'Ibanat i agents de Medi Ambient continuaran en els propers dies fent feina al lloc fins que es puguin donar totalment per extingides. Agents de Medi Ambient realitzaren ahir tasques de vigilància a la zona dels voltants d'Estellencs i de la zona on s'originà el foc, la Coma Calenta.

Pel que fa a les tasques de recuperació del terreny, el Govern informà ahir que ja s'han començat a retirar restes calcinades, especialment les de les voreres de la carretera entre Andratx i Estellencs per poder-la reobrir al trànsit tan aviat com sigui possible.

Campanya de reforestació

Mentrestant, tècnics de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori ja han començat a treballar en la planificació de la restauració i reforestació de la zona cremada. Les actuacions que es duguin a terme en aquest sentit es canalitzaran mitjançant la Comissió "Tot(s) per sa Serra", que, tal com anuncià el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, integrarà les diferents iniciatives públiques i privades que tinguin per objectiu recuperar l'estat ambiental de la serra de Tramuntana afectada per l'incendi.

Una de les primeres iniciatives d'aquesta comissió, que és exclusivament governamental i que només està formada pel Govern de les Illes Balear, el Consell de Mallorca i els ajuntaments afectats, ha estat la creació de l'espai web http://totspersaserra.caib.es i del perfil de Twitter @TotspersaSerra per promoure les accions que es duguin a terme a partir d'ara.

Hi ha altres iniciatives, entre les quals destaca la del GOB, propietari de la Trapa, que ha quedat calcinada un 70%. Els ecologistes han rebut milers d'oferiments de suport i de voluntariat per començar a recuperar la finca.

stats