Balears 23/08/2013

El foc d'Artà i Capdepera, segon intent?

Fa quatre mesos ja es registrà un incendi iniciat en les mateixes condicions que el d'aquests dies

Mercè Pinya
3 min

Palma.No és la primera vegada enguany que el foc crema a Cala Torta. El mes de maig passat ja s'hi va declarar un incendi, curiosament, en unes circumstàncies molt similars a les que va començar aquest dimarts als voltants de les 21.30 del vespre i que ha cremat unes 480 hectàrees de càrritx, pinar i ullastrar entre els termes municipals de Capdepera i Artà.

El Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil (Seprona) i tècnics de la Conselleria de Medi Ambient fan feina des d'ahir dematí en la investigació que intenta aclarir l'origen de l'incendi. Gairebé des del primer moment s'ha donat per fet que es tractaria d'un incendi intencionat. El fet és que les circumstàncies que envolten l'inici del foc són molt similars a les de l'incendi que ja assolà aquesta zona l'any 1999. Per si fos poc, aquest mes de maig ja es produí un petit foc a la mateixa zona que, per sort, pogué ser ràpidament sufocat. De fet, l'informe oficial d'aquest incendi que cremà abans de l'estiu, elaborat pels Agents de Medi Ambient de la Conselleria, conclou que el foc va ser provocat.

A hores d'ara, l'informe del darrer incendi encara no s'ha redactat. De moment, els agents de Medi Ambient de la Conselleria estan recopilant totes les dades tant de l'àmbit naturalístic com qualsevol altra prova, i després seran remeses al Seprona, que s'encarregarà de determinar les possibles responsabilitats i derivacions penals.

El piròman sabia el que feia

Les primeres indagacions semblen indicar que la persona que hauria calat el foc sabia el que feia. Fonts properes a la investigació apunten que coneixia bé el terreny i que sabia que podia provocar un gran incendi. De fet, les condicions atmosfèriques que hi havia en el moment que s'inicià el foc -vent de nord i fosca- són molt similars a les dels anteriors incendis esmentats. Per això, tot apunta que el presumpte autor hauria triat actuar de nit, quan els mitjans aeris no poden intervenir, i un dia que el vent del nord bufava amb força perquè el foc s'estengués ràpidament cap a l'interior, en direcció contrària a la mar. Les similituds amb el foc de l'any 1999 que cremà prop d'un miler hectàrees també a la finca de sa Duaia (en aquell moment encara no era pública) són un argument més per pensar que el foc pugui ser intencionat.

En qualsevol cas, més enllà que s'acabi determinant que el foc va ser intencionat, el que també asseguren fonts properes a la investigació és que en un incendi d'aquestes característiques serà molt difícil poder identificar l'autor del sinistre.

Tot i que en un primer moment s'hauria pensat que el foc hauria tingut dos focus inicials, hores d'ara aquesta hipòtesi està descartada i només es treballa amb la idea d'un únic punt d'inici. Així, segons apunta la investigació, l'incendi hauria començat a la culana de la platja de Cala Torta, allà on comença l'arena. En aquest cas, el possible autor del foc hauria pogut arribar en cotxe fins a la cala, i només hauria hagut de caminar uns 100 metres en direcció contrària a la mar, dins la garriga.

El foc quedà controlat ahir

Després de menys de 48 hores cremant, ahir l'Ibanat donà a les 17 del capvespre l'incendi per controlat. Avui es preveu que els efectius que encara fan feina en les labors d'extinció facin una volta general arreu del territori cremat i es pugui declarar totalment sufocat. Les bones condicions meteorològiques han permès controlar l'incendi.

Anit passada han quedat a la zona un agent de Medi Ambient, tres treballadors de l'Ibanat i un vehicle autobomba, per vigilar que no es produís cap revifada. La brigada ha estat rellevada a les vuit del matí i durant els propers dies diverses unitats hi continuaran fent feina fins que es pugui donar per extingit.

Durant el dia d'ahir, dues brigades de l'Ibanat, amb el suport de dos vehicles autobomba i d'un vehicle nodrissa, a més de dos tècnics d'extinció i d'un agent de Medi Ambient, recorregueren l'interior del perímetre per refredar els punts calents i apagar petites zones que havien quedat sense cremar, especialment a la zona de la finca de sa Duaia, a Artà, i també a la part de Son Barbassa, a Capdepera.

Segons fonts de Medi Ambient, després de l'incendi d'Andratx, la Conselleria va voler reaccionar amb molta diligència i rapidesa per arribar a la zona del foc i evitar possibles danys majors, atès que el vent de nord que bufava i el terreny sec feien que el càrritx combustionàs a una enorme velocitat.

stats