TRIBUNALS
Balears 13/09/2016

La Fiscalia negocia un pacte amb Jaume Matas però no està tancat

L'expresident balear fa mesos que intenta arribar a un acord amb l'acusació pública

Agnès Antich
2 min
Jaume Matas

PalmaEl pacte entre l'expresident del Govern balear Jaume Matas i la Fiscalia Anticorrupció no està tancat. Fa mesos que la representació processal del popular intenta arribar a un acord global per les causes pendents d'enjudiciar, però, segons fonts properes a la Fiscalia, no es forja.

La defensa de l'expresident vol arribar a una conformitat en les peces que encara no estan jutjades que li suposi no haver de tornar a entrar a la presó. Matas fou condemnat per la peça separada número 2 del cas Palma Arena a una pena de 9 mesos de presó per tràfic d'influències i l'Audiència de les Balears l'obligà a ingressar en un centre penitenciari.

Fou després del seu ingrés a la presó de Segovia, quan les converses amb la Fiscalia començaren. Fins llavors, Matas havia negat tota implicació en les causes en les quals havia estat acusat pel Ministeri Públic. En concret, en aquest primer judici en què s'assegué a la banqueta i que el dugué després a la presó, el condemnaren per haver beneficiat el periodista que li escrivia els discursos quan era president.

L'expresident balear espera ara la sentència del cas Nóos. Per tant, aquest cas quedaria al marge del possible pacte global amb la Fiscalia. De fet, el polític arribà a un acord parcial en aquesta peça separada número 25 del cas Palma Arena, en la qual tot i no reconèixer el delicte de malversació, consignà 865.252,67 euros de la venda del seu palauet situat al carrer de Sant Feliu de Palma, a efectes de reparar els danys ocasionats a l’erari públic. Això significà, per a Matas, una notable rebaixa en la petició de pena de la Fiscalia: d’11 anys de presó a 5 anys per, únicament, prevaricació i frau a l'Administració.

Des de la Fiscalia General de l'Estat també han aclarit que no hi ha res tancat perquè Matas pugui esquivar la privació de llibertat a canvi de la confessió dels delictes comesos. Matas té pendents diverses causes derivades del macroprocediment judicial Palma Arena, entre les quals la peça separada número 24, en què el jutge Castro li imputa un presumpte delicte de blanqueig de capitals. Segons l'instructor, l'increment patrimonial de l'expresident no estaria justificat. Aquesta part de la causa judicial es focalitza en la investigació de l'adquisició del palauet del carrer de Sant Feliu, per part de l'expresident, de la seva reforma i de les despeses relacionades amb propietats a la Colònia de Sant Jordi.

El jutge Castro tancà l'agost la instrucció d'aquesta peça separada, la número 24, i de quatre més del cas Palma Arena, que impliquen possiblement cinc judicis més pendents per a l'expresident. A banda d'aquests procediments, Matas s'enfronta al cas Son Espases i els investigadors apunten a presumptes delictes de prevaricació continuada, falsedat documental i frau a l’Administració per l’adjudicació de l’hospital públic.

stats