MEDI AMBIENT
Balears 17/12/2013

20.000 firmes perquè el Govern protegeixi la posidònia

Company diu que ja es preserva i ho titlla de "parafernàlia"

Mercè Pinya
2 min

Palma.Amb una capsa tapada de fulles de posidònia oceànica seca, Joan Torres, capità de la marina mercant i veí de Formentera, acudí ahir al matí al registre de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori per entregar les 20.000 signatures recollides. La campanya a través d'internet s'inicià el 19 de juliol passat per demanar la protecció de la posidònia dels fons marins de les Pitiüses.

La campanya impulsada per Joan Torres demana al Govern balear que situï i identifiqui la posidònia a les cartes nàutiques. "Actualment, les cartes nàutiques, document oficial, no recullen els fons de posidònia", sinó que "en el seu lloc hi apareix la identificació weed, és a dir algues" -tot i que la posidònia és una planta i no una alga-. "Això implica que, en no tenir aquesta informació bàsica, qualsevol navegant pot fondejar sense cometre cap il·legalitat", subratlla.

Fondeigs descontrolats

La manca d'informació sobre les prades de posidònia -un bé declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco entre Eivissa i Formentera-, sumada a la "manca de vigilància i control efectiu" per part de l'administració, propicien la proliferació de fondeigs d'embarcacions "massius i descontrolats en algunes zones" i suposen "un dels principals factors de destrucció". Per això, Joan Torres tornà a demanar ahir al conseller de Medi Ambient, Biel Company, la prohibició de fondeig sobre els fons amb aquesta planta marina.

"Les mesures de la protecció de la posidònia que va presentar el conseller l'estiu passat són insuficients", va remarcar Torres, i reconegué que "cap Govern no ha fet res per protegir de manera efectiva la posidònia". Les zones de regulació de fondeig habilitades aquest estiu a les aigües pitiüses són "molt petites i testimonials", hi va insistir. "Si aconseguim que s'incorpori la situació i identificació de la posidònia i la prohibició de fondeig a les cartes de navegació (...)", es podran "emprendre accions legals contra aquells que fondegin sobre posidònia", explica el document presentat.

"Parafernàlia"

El capità Torres lamentà ahir que, tot i haver-ho sol·licitat, cap càrrec de la Conselleria que dirigeix Biel Company no el rebés. "Denota falta de respecte", assegurà.

Malgrat que la trobada no es produí, el conseller va fer declaracions i volgué llevar importància a les 20.000 signatures presentades. "El que em sap greu és jugar a aquesta parafernàlia. Si del que es tracta és de protegir la posidònia, li assegur que no calia que es desplaçàs fins a Mallorca per dir-nos el que hem de fer, sobretot perquè ja ho estam fent", digué referint-se a Torres.

Així, Company apel·là a l'herència rebuda i digué que "quan nosaltres arribàrem aquí ni tan sols no hi havia un pressupost o una licitació preparada per a la instal·lació de les boies ecològiques". En aquest sentit, assegurà que "nosaltres per primera vegada hem fet alguna cosa per protegir la posidònia. Aquesta petició arriba bastant tard".

stats