Balears 19/07/2016

La Federació Hotelera encara no descarta recórrer l'ecotaxa als tribunals

El Govern destaca que més de 1.000 empreses i particulars ja s'han registrat per pagar un impost "que ha vingut per quedar"

Jaume Vinyas
2 min
Reunió de constitució de la Comissió de Turisme Sostenible.

PalmaLa Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible, l'organisme que ha de decidir quins projectes s'executaran amb els doblers de l'ecotaxa, s'ha constituït aquest dimarts amb "absoluta normalitat", segons ha destacat el vicepresident, Biel Barceló. La comissió està integrada per les diverses administracions i agents econòmics i socials i durant l'estiu debatrà i consensuarà el Pla anual de prioritats, que serà presentat el setembre. A partir de llavors, es podran començar a presentar els projectes, que seran avaluats i aprovats durant el mes de novembre. Barceló calcula que el mes de gener ja es podran executar els primers projectes, si bé ha subratllat que es tracta d'una previsió.

La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha destacat, per part seva, que a dia d'avui ja hi ha més de 1.000 inscripcions a la pàgina web de l'Agència Tributària d'empreses o particulars, primera passa per a la liquidació de l'impost. Cladera ha recordat que tots els interessats tenen temps fins a final de mes per registrar-s'hi. En cas de no fer-ho, podrien ser sancionats, segons estableix la Llei de l'impost del turisme sostenible. Cladera ha destacat "la normalitat en l'aplicació de l'impost" durant els primers dies i s'ha mostrat convençuda que "aquesta vegada ha arribat per quedar". La consellera no ha volgut oferir més dades fins que no es tanqui el termini de registre, però ja ha avançat que la majoria està optant pel sistema d'estimació objectiva, d'entre les opcions que ofereix el Govern per liquidar la recaptació. Cladera ha reconegut, de fet, que és el mètode "més còmode".

Cladera ha assegurat, a més, que estimen, per a enguany, una recaptació d'entre 30 i 40 milions d'euros, inferior a la primera previsió que va fer el Govern el mes d'octubre passat. En aquest sentit, Barceló ha afegit que això es deu al fet que, finalment, l'ecotaxa es va començar a cobrar dia 1 de juliol i no a l'inici de la temporada, quan estava previst. El vicepresident ha reconegut que "les expectatives de projectes per a enguany són altes, però hi haurà més anys amb més recaptació".

La FEHM afirma que només acata la llei

La presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM), Inma de Benito, ha assegurat, en canvi, que la seva oposició al nou impost turístic continua ferma. Ha assegurat que els serveis jurídics continuen estudiant la llei que el propicia i, respecte de l'amenaça que va fer en el seu dia, de dur-la als tribunals, ha assegurat que "no hi ha cap porta tancada". "Jo no parlaria d'acceptació. Nosaltres complim la llei", ha afegit.

La presidenta dels hotelers ha reclamat que "s'optimitzi la col·laboració publicoprivada i la col·laboració amb el tercer sector perquè amb intel·ligència puguem desenvolupar projectes que ens facin més competitius".

stats