Salut
Balears 25/04/2017

Els farmacèutics de les Balears posen en marxa una campanya per millorar el compliment del tractament dels pacients

Es calcula que un de cada dos malalts crònics no pren la medicació que adquireix a les farmàcies

Anna Vidal
3 min
Representants del COFIB i la Fundació Mylan durant la presentació / COFIB

PalmaLa falta d'adherència terapèutica, és a dir, no seguir el tractament de manera continuada i adequada, és una pràctica força habitual en persones amb malalties cròniques. De fet, s'estima que el 50% dels pacients crònics no pren la medicació com està prescrita i un 20% dels pacients aguts no ho fa correctament. Per això, el Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears, amb el patrocini de la fundació Mylan i la col·laboració de la Cooperativa d'Apotecaris, ha posat en marxa una campanya per millorar l'adherència terapèutica a través del Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD).

El SPD és un servei que ofereixen les farmàcies que consisteix en la preparació dels medicaments d'un pacient en un blíster de nombrosos compartiments d'un sol ús. El farmacèutic col·loca els diferents medicaments ordenats per preses i dies de la setmana, per evitar confusions i facilitar el compliment del tractament prescrit.

Mostra del Sistema Personalitzat de Dosificació / COFIB

La campanya, que s'ha presentat aquest dimarts a la seu del COFIB, pretén donar a conèixer aquesta eina a farmacèutics i personal mèdic dels centres de salut, en una primera fase, i a pacients, en una segona fase. De moment, ja s'han realitzat activitats formatives a farmàcies de tot l'Arxipèlag i actualment ja ofereixen aquest servei 205 oficines de farmàcia. “Ara, els mateixos farmacèutics que s'han inscrit a la campanya seran els encarregats de formar el personal mèdic dels centres de salut”, ha explicat Vicenç Terrades, vocal d'oficina de farmàcia del COFIB.

Les xerrades informatives als centres de salut començaran aquest divendres gràcies a la col·laboració de la Conselleria de Salut, que n'ha facilitat l'accés. Terrades s'ha mostrat sorprès pel poc coneixement que tenen els professionals d'Atenció Primària d'aquest sistema, que “ja fa anys que està a la cartera de serveis de moltes farmàcies”. Durant la segona fase, es preveu donar a conèixer aquest tractament als pacients i facilitar-ne l'ús mitjançant la reducció del preu del SPD durant un any, gràcies a un acord amb la Fundació La Caixa. Així, durant el primer any, aquest servei costaria al pacient entre 5 i 10 euros al mes. “Té un cost de material, de temps i de personal sanitari perquè serà el farmacèutic qui controlarà la preparació i la medicació que queda a la farmàcia, ja que es facilitaria el tractament per setmana”, ha recalcat Terrades.

Adherència terapèutica

Antoni Real, president del COFIB, ha assegura que la “mala adherència dels pacients al seu tractament és un problema de salut pública” per les seves conseqüències negatives sobre el pacient i sobre els comptes públics. En aquest sentit, Real ha explicat que “només a les Illes Balears la falta d'adherència genera una despesa de 213 milions d'euros a l'any” i, per tant, aquest sistema “constitueix una eina essencial per minimitzar errors o oblits en les preses i facilitar l'administració de la medicació, a més d'ajudar a descongestionar els centres de salut i disminuir les taxes d'hospitalització”.

Per part seva, Javier Anitua, director de la fundació Mylan para la Salud, ha destacat que es tracta d'una iniciativa “pionera a Europa” i una peça clau en la millora de l'adherència terapèutica. Anitua ha fet autocrítica i ha reconegut que “no ajuda el format de medicament que entregam al pacient perquè se'l prengui bé”. El director de la fundació Mylan també ha insistit en la importància del treball col·laboratiu entre tots els actors implicats per combatre la falta d'adherència terapèutica, que “suposa una amenaça per a la sostenibilitat del sistema”.

Causes i conseqüències

Les causes més freqüents de falta d'adherència són els oblits en la presa de la medicació, el desconeixement, la desmotivació i els efectes adversos. També hi tenen a veure factors com la falta d'educació sanitària de la malaltia, la complexitat del tractament prescrit i la inadequada relació professional sanitari-pacient. Pel que fa a les conseqüències, la mala adherència limita l'eficàcia del tractament i, per tant, augmenten els riscos del pacient i disminueix la seva qualitat de vida.

stats