70 familiars de desapareguts ja han acudit a Porreres per a la prova d'ADN

L'Ajuntament prepara el llistat de propietaris de sepultures situades damunt la gran fossa comuna

Una setantena de familiars de desapareguts durant la Guerra Civil, els cossos del quals suposadament es troben a la gran fossa comuna del cementeri de Porreres, en fase d'excavació i exhumació des del 2 de novembre, han demanat que se'ls agafin mostres genètiques per comparar-les amb l'ADN de les restes humanes que s'han trobat o es puguin localitzar en els propers dies. Així n'ha informat Maria Antònia Oliver des de Memòria de Mallorca, entitat que amb el suport del Govern balear i en aplicació de la Llei de fosses dóna suport als treballs de localització de més d'un centenar de presoners assassinats a Porreres.

Les tasques d'exhumació s'han paralitzat aquest dilluns horabaixa i no es reprendran fins a aquest dijous. "La causa no ha estat la pluja, sinó obligacions de feina a Irun de diversos caps tècnics de l'equip arqueològic i antropològic" de la Sociedad de Ciencias Aranzadi, que porta a terme els treballs a la fossa comuna, ha informat Maria Antònia Oliver, qui ha dit que a hores d'ara se n'han recuperat uns 50 cossos, trobats dins nous fosses, i que a part de les exhumacions s'està treballant en el laboratori per preparar la identificació de les restes.

Per la seva banda, la batlessa, Xisca Mora, ha demanat al servei d'administració de l'Ajuntament la redacció d'un llistat de tots els propietaris de sepultures de les dues capelles i el panteó de 50 nínxols que hi ha damunt la fossa comuna, per tal de remetre'l a la Conselleria de Participació, Transparència i Cultura, en cas que es prengui la decisió de desmuntar les construccions mortuòries. "L'Ajuntament disposa de nínxols i d'un lloc de custòdia provisional que es podria posar a l'abast dels afectats, però aquesta possibilitat dependrà de la decisió que adopti el Govern", ha subratllat la batlessa. "Aquest també és un tema sensible, ens agradi o no, s'ha de fer ben fet i amb una mica de pedagogia", ha demanat la batlessa.

Per Mora, tot dependrà de si hi ha acord amb els propietaris i ha recordat que en aquests moments "el cementeri està saturat" i no hi ha possibilitat de crear nous llocs d'enterrament ni noves capelles on traslladar definitivament les restes mortals dels familiars de propietaris de les sepultures.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF