Balears 12/06/2017

La família Flaquer cedeix la seva obra al Museu de Menorca

El milenar de peces que passen a formar part del fons del museu arriben acompanyades per més de 1.300 monedes, biblioteca i documentació detallada de l'obra de Joan Flaquer i Fàbregues

Iván Martín
2 min
La família Flaquer ha escenificat el desig del seu avi.

MaóLa Col·lecció Flaquer ha entrat a formar part del fons del Museu de Menorca. En concret, es tracta de més de 1.000 peces arqueològiques de l'època prehistòrica, romana i islàmica. El conseller insular de Cultura, Miquel Àngel Maria, hi ha agraït a la família Flaquer aquesta cessió en dipòsit. Maria considera que "ens trobam davant un fons arqueològic mai vist". A més a més, el fons es completa amb una altra col·lecció numismàtica, la biblioteca i tota la documentació.

Per la seva banda, el net de l'artista, Juan Luis Ydoate Flaquer, ha destacat els minuciosos detalls amb els quals el seu avi configurà la seva obra. De fet, Ydoate Flaquer assegura que "sempre va tenir totes les peces ben guardades i catalogades a la casa familiar del carrer d'Anunciavay, a Maó, i va tenir una gran afició per la numismàtica". Tant és així que, en el llegat, s'hi troben monedes d'època romana, dels Borbons, otomanes, franceses i monedes fetes a Menorca durant la Guerra Civil. Aquesta cessió d'obra respon al desig de Joan Flaquer i Fàbregues, tal com admet el net Juan Luis: "El meu avi, en el seu testament, em va llegar tota la seva correspondència, papers, llibres i col·leccions amb la recomanació de conservar-ho. I si no podia fer-ho, que ho cedís tot al Museu de Menorca, i així ho he fet. Amb aquesta cessió en dipòsit, crec haver complit amb els desitjos del meu avi", ha explicat.

En canvi, el director insular de Patrimoni, Antoni Ferrer, destaca que la col·lecció està formada per materials trobats a Menorca. Ferrer comenta que "sabem que una petita part no són de procedència menorquina i, segurament, són producte d'intercanvis o compres que devia fer Joan Flaquer. El més important d'aquesta col·lecció no és només l'abundància de material, sinó que aquest vagi acompanyat per una sèrie de documentació que sens dubte és vital per a l'estudi". Finalment, la directora del Museu de Menorca, Carolina Desel, ha anunciat que es catalogarà tota la col·lecció amb l'objectiu de programar a final del 2018 una exposició monogràfica acompanyada per l'edició d'un catàleg.

stats