Un altre extreballador del Grup Cursach parla de suborns i despotisme amb els empleats

El jutge cita a declarar divendres aquest testimoni protegit i un altre extreballador que implicà de nou Rodríguez en l'entramat de presumpta corrupció policial

Un nou extreballador del Grup Cursach, qui va assegurar ser amic del nebot de Tolo Cursach i no tenir enemistat amb cap empleat del seu cercle empresarial, indicà, no obstant això, que sempre sospità que a la discoteca BCM acudien policies que cobraven suborns a canvi d'un tracte de favor als propietaris. Aquesta acusació, ja ben habitual en el marc del cas de la Policia Local, forma part de dues declaracions del testimoni protegit número 28, el secret de les quals va aixecar-se aquest dimecres i que aporten, també, diversos detalls en relació amb el suposat despotisme dels directius del grup amb alguns dels seus empleats.

Aquest home, que assegurà haver fet feina durant set anys per al Grup Cursach, havent passat per locals com Mega Park, BCM, El que faltaba i Abraxas, manifestà, el febrer del 2017, que va conèixer diversos policies que anaven amb molta assiduïtat a les esmentades sales a canvi de beneficiar els establiments del magnat. Assenyala, especialment, Carlos Vallecillo, un dels agents municipals ja encausats. Vallecillo, a més, va ser imputat i condemnat el 2015 per haver maltractat un home detingut al quarter de Sant Ferran. Un vídeo enregistrat mitjançant la càmera de seguretat dels calabossos deixà constància d'aquells fets.

"Consumicions, al·lotes, diners..."

El testimoni assegurà haver vist Vallecillo envoltat de ballarines de la discoteca BCM. Aquest fet el va sorprendre, ja que manifestà que "quan el Grup Cursach tenia constància que una ballarina iniciava una relació amb un treballador, els acomiadaven ambdós de manera fulminant". Afegí, a més, que "podia imaginar-se" que "aquests policies podien rebre algun tipus de compensació econòmica o en forma de consumicions, al·lotes...", si bé mai va arribar a comprovar-ho amb els seus propis ulls.

Amb tot, en una de les dues declaracions també relata que l'exinspector de la Policia Local Antoni Bergas, també encausat en el cas i de qui va dir que era "un dels caps del Grup Cursach, just per sota de Tolo Cursach i Tolo Sbert", li demanà en una ocasió que li preparàs un sobre amb 600 euros de la caixa de la discoteca. Suposà que aquests doblers eren per a Vallecillo o per a d'altres companys seus. Tot i això, en la segona declaració canvià de versió i assegurà que fou Sbert, la mà dreta empresarial de Cursach i tancat a la presó des del març d'enguany, qui li demanà els diners.

"Aquesta és la política del grup"

L'extreballador explicà que "aquell treballador que no realitzàs bé la seva feina era immediatament acomiadat o sancionat amb dies de treball". "Aquesta és la política del grup", afegí, i precisà que, per a un cambrer, un dia sense treballar suposava una pèrdua molt important econòmicament, ja que es guanya molt en propines". Així mateix, explicà que si bé el seu primer contracte laboral amb el Grup Cursach va ser indefinit, més tard el canviaren "per capritx" a un altre establiment i, des d'aleshores, va anar encadenant diversos contractes temporals, malgrat les seves queixes.

Aquest dijous han prosseguit les investigacions del cas Cursach al Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma. Un regidor de l' Ajuntament de Calvià, delegat de Manteniment i de la zona de Magaluf, ha declarat en qualitat de testimoni davant el jutge amb relació a una part del cas que encara és secreta. Cal tenir en compte que alguns regidors dels consistoris de Palma i  Calvià s'han vist esquitxats pel cas amb anterioritat, assenyalats per diversos testimonis, si bé el jutjat ha imputat durant els darrers dies diversos tècnics del Govern balear que també haurien tingut alguna relació amb el presumpte entramat corrupte.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF