Balears 14/06/2017

Els plens extraordinaris de juliol enfronten partits 'grans' i 'petits'

El Pi i Ciutadans acusen el Pacte d'"abusar" de la majoria per pretendre tractar vuit lleis en tres reunions plenàries

Jaume Vinyas
2 min
El portaveu parlamentari de Ciutadans, Xavier Pericay, aquest dimecres, al Parlament.

PalmaHi haurà plens durant el mes de juliol, però encara no se sap, exactament, quants. La previsió és que n'hi hagi tres i s'hi tractin fins a vuit lleis. La Junta de Portaveus ha viscut aquest dimecres un enfrontament amb els partits 'petits' (El Pi, Ciutadans i Gent x Formentera), que, amb el suport del PP, han lamentat l'actitud dels partits que integren els Acords pel Canvi que no haurien tingut en compte, segons han denunciat, el volum de feina que suposa condensar tantes lleis en un període tan curt de temps per a formacions que tenen, només, dos o tres diputats.

“Estupefacció i indignació”, ha assenyalat el portaveu parlamentari de Ciutadans, Xavier Pericay, respecte de l'estat d'ànim de la formació taronja. “Farem la feina mal feta, a grapades. És vergonyós”, ha assenyalat el president d'El Pi, Jaume Font, visiblement enfadat després de la reunió. Font ha carregat contra “la improvisació del Parlament en aquest darrer any” i n'ha responsabilitzat el president, Balti Picornell, que ha titllat, de manera irònica, de “gran capità”.

El portaveu parlamentari d'El Pi, Jaume Font, aquest dimecres, al Parlament

El PP s'ha sumat a les queixes pel “descontrol” de la institució durant els mesos d'estiu. “No sabem quin dia seran els plens ni la mesa”, ha lamentat la portaveu parlamentària, Marga Prohens, qui ha definit, també amb to burleta, com un “període extraordinàriament extraordinari” el que s'ha habilitat avui, pel gran volum de lleis que es pretén tractar-hi. “Aquest Govern és com un mal estudiant que ha de recuperar durant l'estiu el que no ha fet durant l'hivern”, ha assegurat.

Un dels detalls que més han indignat aquests partits és que s'hagi inclòs, finalment, la tramitació de la Llei d'urbanisme dins aquest període extraordinari. Des dels partits que integren la majoria parlamentària han llevat importància a les queixes de les altres formacions, tot recordant que la majoria de les lleis a tractar “ja són conegudes”. En tot cas, ha admès Andreu Alcover, del PSIB, “la dels bous és cert que l'hem tramitada d'urgència, però la resta ja fa mesos que es tracten”.

El portaveu parlamentari del PSIB, Andreu Alcover, aquest dimecres, al Parlament.

Des de MÉS per Mallorca, el portaveu parlamentari, David Abril, ha indicat que “la Junta de Portaveus a vegades sembla un pati d'escola” i ha recordat que “als parlamentaris també ens paguen els mesos de juliol i agost”. Una crítica similar ha fet la portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, qui ha afirmat que se sent “molt enfadada” perquè, segons ha dit, “hi ha diputats que sembla que vulguin dos mesos de vacances”.

En un principi, es preveuen tres plens extraordinaris els dies 27 de juny i 5 i 20 de juliol. No està clar tampoc si hi haurà sessió de control al Govern, tot i que el PP ha assegurat que ho reclamarà. Podem, que l'any passat es va mostrar bel·ligerant amb aquesta qüestió, enguany no ho ha demanat, però ha assegurat que, “si s'ha de votar, hi votarem a favor”.

stats