CRISI INSTITUCIONAL
Balears 30/12/2016

Podem expulsa definitivament Seijas i li demana que deixi l’acta

La diputada passarà al grup mixt i afirma que seguirà defensant “els valors del partit”

Carmen Buades
3 min
Montse Seijas, al parlament, acompanyada pel diputat Carlos Saura i pel secretari general de Podem, Albert Jarabo.

PalmaLa diputada per Menorca Montse Seijas ja no és membre de Podem. La Comissió de Garanties Democràtiques del partit va ratificar ahir la seva expulsió de la formació per haver vulnerat el codi ètic en condicionar el seu vot favorable als pressupostos del 2017 a la renovació del conveni entre el Govern i el laboratori del seu company de partit Daniel Bachiller, qui també té un expedient obert i està pendent de rebre la resolució.

Ara, la direcció autonòmica de la formació dels cercles demana a la diputada que dimiteixi com a membre del Parlament i entregui l’acta, però Seijas ja ha manifestat la seva intenció de passar a formar part del grup mixt, des d’on vol “seguir defensant els valors de Podem”.

El secretari d’organització del partit a les Balears, Alejandro López, va criticar ahir la decisió de la diputada i li va recordar que “la gent va confiar en un projecte polític” i que “els seus vots van anar a Podem, no a Montse Seijas”. A més, López va posar en dubte que la diputada mantengui els seus vots al Parlament defensant el programa polític de la formació dels cercles perquè “ja va votar amb el PP” en un ple poc després de la seva suspensió cautelar de militància.

Contra la resolució de la comissió no es pot recórrer i, des que li va ser notificada, Seijas “no pot participar a cap espai de debat ni parlar en nom de Podem”.

Grup parlamentari

La notificació arriba una setmana després que Podem expulsàs, pels mateixos motius, Xelo Huertas, la presidenta del Parlament. Una vegada fetes fora del partit, el grup parlamentari ha de reunir-se per fer el mateix -cosa que suposarà també la dimissió de Huertas com a segona autoritat de les Balears-.

La trobada està prevista per al 9 de gener i s’hi tractaran les dues expulsions. Després, la portaveu de Podem ho notificarà a la mesa del Parlament, presidida per Xelo Huertas, i tant ella com Seijas passaran a formar part del grup mixt si, com han anunciat, no deixen les seves actes de diputades.

Amb l’expulsió de Seijas, ja només queda pendent de resoldre’s l’expedient de qui va ser secretari d’Acció Institucional del partit i membre del Consell Ciutadà Autonòmic, Daniel Bachiller. Des de la Comissió de Garanties tenen dos mesos per emetre una resolució i Alejandro López va assegurar que “s’ha de deixar treballar els companys” i que, al marge dels temps, “les resolucions són exemplars” des del punt de vista legal.

En qualsevol cas, els ulls estan fixats ara en la presidència del Parlament. Tant el PSIB com MÉS s’han mostrat favorables durant aquestes setmanes a renegociar l’acord que dóna el càrrec a Podem i, quan es va fer pública l’expulsió de Huertas, algunes veus del Govern van criticar que es deixassin passar les festes de Nadal sense resoldre una crisi que ha deixat de ser un problema intern per convertir-se en una qüestió institucional.

Tot i això, a la formació morada ho tenen clar. “Hi ha uns acords que sostenen el Govern i que tots els partits respectam, la presidència del Parlament n’és un”, va dir ahir el secretari d’organització.

Així, des de Podem consideren que un dels membres del seu grup parlamentari hauria d’assumir el relleu de Huertas quan passi al grup mixt i asseguren que, no obstant això, “encara no s’ha fet el debat” sobre quin dels vuits diputats amb què es quedarà Podem prometrà el càrrec, perquè volien respectar els processos interns de resolució d’expedients.

Quedarà per veure si Xelo Huertas i Montse Seijas decideixen lluitar a través dels tribunals per mantenir-se dins el partit, ja que aquesta segona ha manifestat en diverses ocasions que troba que hi ha irregularitats en el procés, a més d’una “persecució” per part de la directiva cap a les veus crítiques amb el lideratge de Jarabo.

De fet, la crisi interna del partit esclata amb un acord aprovat al Consell Ciutadà Autonòmic que havia de forçar el manteniment del lloc de feina de Bachiller, però que, alhora, suposava un atac a la credibilitat d’Alberto Jarabo, secretari general de Podem, i el qüestionava per haver negociat un acord de mínims amb el Govern sobre els pressupostos “donant l’esquena” als òrgans de decisió del partit.

D’altra banda, en declaracions a IB3 Ràdio unes hores després de saber que havia estat expulsada, Montse Seijas va afirmar que, durant la formació del Govern, va assistir a una reunió en què sindicats sanitaris posaven l’expulsió de Daniel Bachiller com a condició per permetre que Patricia Gómez fos consellera de Salut. Sobre aquest tema, López va afirmar que “ningú no en sabia res” dins el partit i que, “de fet, si això va passar, Montse Seijas ens ho podria haver comunicat, ja que ha tengut temps de sobres per fer-ho”.

stats