Balears 07/12/2017

Les exportacions guanyen pes en la indústria, però encara no superen les xifres d'abans de la crisi

El nombre d'empreses que venen a l'exterior creix un 240% en 16 anys i es detecta un increment del valor tecnològic dels productes

Jaume Vinyas
2 min
La patata és un dels productes balears que més s'exporten

PalmaLa crisi va empènyer moltes empreses balears a cercar en les exportacions la seva taula de salvació. Amb tot, paradoxalment, el volum de negoci encara és lluny dels anys previs a l'esclat de la bombolla immobiliària. Aquesta és una de les conclusions que s'extreuen de l'estudi 'L'activitat exportadora de les Illes Balears en el període 2000-2016', que s'ha fet públic aquest dijous a través de la publicació 'Focus Econòmic', de la Direcció General d'Ocupació i Economia.

Així, per exemple, segons les dades de l'Agència Tributària, el nombre d'empreses exportadores de les Illes ha augmentat un 240% entre l'any 2000 i el 2016, tot i que el valor de les exportacions ha seguit un ritme inferior. El valor mitjà exportat per empresa ha caigut més de la meitat, ja que ha passat dels 1,1 milions per empresa dels anys 2000-01 als 0,4 del 2016.

Amb tot, es constata que la via de l'exportació ha estat una solució per a moltes empreses a partir de la crisi. L'Enquesta industrial d'empreses (2008-14) mostra clarament que el nombre de les exportadores creix un 23,2% en aquest període, malgrat que el nombre total d'empreses es va reduir un 24,2%. A pesar que el volum total de negoci minvà un 28,9%, el de les exportacions només es va reduir un 12%. Això explica que, tot i que en nombres absoluts, les exportacions encara no superin els nivells precrisi, sí que han guanyat pes en el teixit industrial de la Comunitat, perquè han passat a representar un 8,4% del volum total de negoci, gairebé dos punts més que el 2008.

Empreses industrials amb activitat exportadora, segons l' Enquesta industrial d’empreses (2008- 2014)

Malgrat que els productes més exportats continuen sent la goma de garrofí i les patates, amb un increment considerable de les ametles, es detecta un increment, cada vegada major, dels productes amb valor tecnològic. Així, com indica la classificació d'Eurostat segons l'esforç en recerca i desenvolupament (R + D) de cada sector, es classifiquen els productes industrials basant-se en la intensitat tecnològica.

Exportacions segons la intensitat tecnològica (en milions d'euros).

L'estudi destaca, també, que la balança comercial balear ha estat sempre deficitària en el període estudiat, amb una sola excepció. El 2009, curiosament coincidint amb el pitjor de la crisi, es va registrar un lleuger superàvit, però que s'ha d'atribuir més a l'enfonsament de les importacions (que varen caure un 27%, aquell any) que no pas a un increment espectacular de les exportacions.

Balança comercial de les Illes Balears (en milions d'euros)
stats