COMERÇ EXTERIOR

Les exportacions cauen un 20% a les Illes durant el primer semestre

En canvi, les importacions han augmentat al mes de juny un 68,4% respecte de l’any passat

Balears és la comunitat on més van créixer les importacions al juny: respecte del mateix mes de l’any passat, els productes que les Illes compren a l’exterior han crescut un 68,4%, mentre que les exportacions han experimentat, en els primers sis mesos de l’any, la segona caiguda més pronunciada de tot l’Estat, un 20,1%. Són dades de l’informe sobre comerç exterior que publica mensualment el Ministeri d’Economia i que col·loquen la balança comercial en situació deficitària.

Al juny els 196,2 milions d’euros dels valors de les exportacions balears representaven un 0,5% del total estatal i una reducció respecte del juny del 2015 molt menys dràstica que si es miren les xifres de tot el primer semestre (un 1,5% davant el 20,1% ja esmentat).

Els canvis són a la inversa amb les importacions. En aquest cas, les diferències més significatives es troben entre el mes de juny d’enguany i el de l’any passat. Els 187,2 milions d’euros invertits en compres a l’exterior van suposar, en l’àmbit estatal, un 0,8% del total d’importacions. Aquests 187 milions pugen fins als 688,3 si es miren els nombres d’ençà que va començar l’any. En aquest cas, la variació anual indica una reducció de la quantitat de doblers destinats a comprar a l’estranger d’un 4,5%.

Els productes més representatius en el comerç exterior balear són els energètics, els químics, els manufacturats i els del sector de l’automòbil. Tot i així, les dades del Ministeri d’Economia del juny indiquen canvis significatius en comparació amb el mateix mes de l’any passat: les exportacions de productes energètics han crescut a les Balears un 106,7%, però els químics han caigut un 17%. Pel que fa a les importacions, en canvi, el fet més significatiu és la caiguda d’un 57,1% en la compra a l’exterior de productes de la indústria automobilística.

Tot i que les dades sobre els sectors no canvien gaire si s’observa el mes de juny o si s’analitzen els sis primers mesos de l’any, sí que és cert que hi ha algunes diferències substancials, com la desaparició dels productes químics de l’estadística, que se substitueixen per productes manufacturats (les exportacions dels quals han caigut un 1,5% amb referència al primer semestre del 2015).

Pel que fa a la resta d’activitats econòmiques, l’agricultura, la ramaderia, la pesca, la gestió de residus, la descontaminació, el sanejament i les tasques artístiques, recreatives i d’entreteniment són les que presenten, segons dades de l’Ibestat, un major valor (en milions d’euros) en les exportacions de l’Arxipèlag. Les importacions són elevades en les activitats artístiques, com també en el sector de les comunicacions.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF