Balears 10/07/2017

Iberia paralitza el procés de selecció de personal en què feia proves d'embaràs a les dones

L'aerolínia diu que el test "només s'aplicava com a mesura cautelar per al benestar del bebè i de la futura mare"

Ara Balears
3 min
Imatge de la flota d'Iberia a l'aeroport del Prat

PalmaIberia ha aturat el procés de selecció de personal en què exigia proves a les dones per comprovar si estaven embarassades després que la Inspecció de Treball del Govern multàs l'aerolínia amb 25.000 euros per una infracció molt greu de discriminació cap a les dones.

Si bé la companyia assegura que aquesta prova "solament s'aplicava com a mesura cautelar per al benestar del bebè i de la futura mare, si aquest era el cas", des del Govern asseguren que "s'ha d'erradicar qualsevol aparença que el que es fa són pràctiques discriminatòries".

Iberia ja no demanarà aquesta prova i afirma que es confia en "la responsabilitat de la dona a comunicar el seu estat amb anticipació". Així, "es poden adequar les seves funcions temporals. L'embaràs mai no ha estat un impediment", subratlla la companyia.

La consellera de Presidència del Govern balear, Pilar Costa, per la seva banda, ha celebrat aquest dilluns la rectificació de la companyia i el fet que hagi anunciat que ja no exigeix la prova. Costa ha explicat que l'Institut Balear de la Dona va rebre informació del fet i ho comunicà a la Direcció General de Treball de l'Executiu autonòmic. De fet, des de l'aprovació, l'any passat, de la Llei balear d'igualtat es pot sancionar la discriminació per motius de gènere o la hipersexualització de les dones en la publicitat.

Amb tot, els secretaris generals d'UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, han considerat "insuficient" la resposta de la Conselleria de Treball. Creuen que hauria d'haver estat "més contundent", ja que, segons han remarcat, es registren discriminacions de gènere "insuportables" a Espanya.

El procés de selecció el feia una agència de col·locació, Randstad, que, seguint les directrius d'Iberia, exigia a les aspirants una anàlisi d'orina, que permetia conèixer si estaven embarassades, en un procés de selecció de personal que duia a terme una empresa de treball temporal. El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, considera, en aquest sentit, que s'hauria de valorar la tasca de selecció que en ocasions fa el SOIB; "si fos qui s'encarregàs de la tutela, aquestes coses no passarien", ha dit.

Negueruela també considera que s'ha d'exigir al govern central que modifiqui la LISOS (la Llei d'Infraccions i Sancions en l'Ordre Social), perquè les sancions que inclou no s'han actualitzat i s'haurien d'equiparar a altres, com les que s'imposen en infraccions contra la Seguretat Social, per exemple.

Mostres de rebuig

No obstant això, fins i tot la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat del govern espanyol, Dolors Montserrat, ha mostrat "màxim rebuig absolut" pel gest d'Iberia cap a les dones: "La maternitat no pot ser cap tipus de discriminació i obstacle per accedir a un lloc de feina", ha recalcat.

També l'associació de dones juristes Themis i la Secretaria d'Igualtat del sindicat del CSIF hi han dit la seva. En declaracions a Efe, la secretària d'Igualtat i Responsabilitat Social del sindicat, María Ángeles Mur, ha qualificat d'"evidentíssima discriminació per raó de sexe" el fet que es pregunti a una dona si està embarassada per decidir si se la contracta o no.

Per part seva, Amalia Fernández, presidenta de Themis, ha dit que l'actitud d'Iberia és una pràctica que ha fet manifesta encara més la discriminació en l'accés de la dona al món laboral. Aquesta i altres preguntes com "si tens parella, penses casar-te o tenir fills són una contínua vulneració dels drets de la dona", ja que als homes no es fan.

stats