Balears 19/10/2017

Europa aprova el protocol de contenció de la 'Xylella' a les Balears

Vicenç Vidal ha destacat que la decisió suposa recollir "el fruit d'un any de feina"

Ara Balears
2 min
/ UIB

PalmaEl comitè permanent de sanitat vegetal de la Comissió Europea ha aprovat aquest dijous el Pla de contenció de la 'Xylella fastidiosa' a les Illes Balears després de declarar-les territori infectat, la qual cosa significa que només s'erradicaran les espècies afectades.

El Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient ha informat d'aquesta decisió a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern, a la qual ha citat en una propera reunió per començar a perfilar quines espècies es podran plantar després d'aplicar la contenció.

A més, la decisió de la Comissió Europea permet als estats membres decidir les espècies que es poden sembrar, segons explica en una nota de premsa la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.

Brussel·les ha escoltat les reclamacions del Govern de les Illes Balears, que va demanar no aplicar l'erradicació total de la plaga, com recull la directiva europea, per combatre el bacteri.

Amb aquesta decisió, es confirma el protocol de contenció, que consisteix a eliminar només els arbres infectats per 'Xylella' i cercar altres positius al seu al voltant, la qual cosa fa Balears des del gener.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, va prendre aquesta decisió després d'haver-se aplicat al primer positiu que es va detectar a l'octubre del 2016 a Portocristo el protocol d'erradicació, que consisteix a eliminar la planta infectada i tots els possibles hostes, que són més de 300, en un radi de 100 m.

"Són molt bones notícies", ha valorat Vidal, per qui la decisió europea suposa recollir "el fruit d'un any de feina" gràcies a la implicació dels tècnics d'Agricultura i tot el sector.

Europa "reconeix la tasca ben feta d'aquest Govern i dona suport a les mesures que ha desenvolupat", ha destacat Vidal.

Pel conseller, és un "gran triomf" perquè en menys d'un any s'ha acceptat la contenció per a Balears i es permet també a Còrsega, que fa dos anys que l'erradica, aplicar-la.

Vidal es va reunir el març a Brussel·les amb els representants de l'Estat a la Unió Europea, diversos eurodiputats i el director general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, Xavier Prats, per abordar aquest tema.

stats