Els estibadors es plantegen denunciar la vulneració del seu dret a vaga

Asseguren que Autoritat Portuària no els ha permès l'entrada al moll de Palma

Els estibadors del port de Palma estan valorant l'opció de posar una denúncia per la vulneració del seu dret de vaga. Asseguren que, per evitar l'impacte de la vaga –convocada a escala estatal i amb una durada de 48 hores–, les empreses no han sol·licitat els serveis d'estiba i, de fet, ni tan sols han fixat uns serveis mínims.

La majoria de les operacions a Palma es fan a partir de camions amb conductors –que, per tant, no necessiten serveis d'estiba–, però Miquel Capó, d'UGT, explica que alguns camions no han pogut embarcar perquè no tenien xofer i que s'ha fet tornar enrere mercaderies que passaven per Palma abans d'anar a València o a Barcelona.

Des del sindicat denuncien que, a més, per ordre del Ministeri de Foment i de Ports de l'Estat, Autoritat Portuària no ha permès l'entrada dels estibadors a les instal·lacions del moll, on tenen el vestidor de la plantilla i el local on es reuneixen els representants dels treballadors. "Són les mateixes empreses les que han forçat que hi hagi vaga aquí", explica Capó.

Per part seva, Xavier Tarancón, gerent de la SAGEP (Societat Anònima de Gestió d'Estibadors Portuaris a les Illes), assegura que "les empreses només contracten estibadors quan els han de menester" i que avui, "potser conscients dels problemes que hi podia haver amb la vaga", tot eren camions amb conductors. Tot i això, assegura que aquesta darrera opció és cada vegada més majoritària.

Des d'Autoritat Portuària, en declaracions a l'agència EFE, afirmen que la jornada de vaga, que és la cinquena del mes, no ha suposat "cap alteració" a les operacions dels ports de les Balears. Els principals incidents, expliquen, podrien arribar a les Illes com a conseqüència de la vaga als ports d'origen. En qualsevol cas, als ports balears es dediquen a l'estiba al voltant de 100 persones.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF