Balears 24/05/2017

Esquerra Unida durà l'arena del Sàhara a la Comissió Europea

La Delegació de Govern considera que el vaixell compleix tots els requisits i critica la presència de Vidal i Jurado a la manifestació del port

Jaume Vinyas
2 min
Una trentena de persones s'han manifestat al port de Palma contra el desembarcament.

PalmaL'eurodiputada d'Esquerra Unida Paloma López ha registrat, a instàncies de la direcció del partit a Balears, dues preguntes amb sol·licitud de resposta escrita a la Comissió Europea amb referència al polèmic desembarcament a Palma de 35.000 tones d'arena procedent del Sàhara Occidental.

El coordinador general de la formació a les Illes, Juanjo Martínez, ha recordat aquest dimecres que hi ha una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJEU) del 21 de desembre de 2016 que impedeix a la UE beneficiar-se de l'entrada de productes del poble sahrauí sense un acord amb el seu poble.

"El Regne del Marroc no té cap tipus de sobirania sobre els territoris ocupats del Sàhara Occidental, per tant els estats de la UE no poden fer ús dels tractats que mantenen amb el Marroc per treure benefici dels productes sahrauís”, ha afegit Martínez.

En aquest sentit, acusa l'empresa Sáhara Line SL de “saltar-se els acords internacionals”. “Parlam obertament d'espoli al Poble Sahrauí, això no es pot permetre i, per tant, lluitarem enèrgicament per aturar-ho i per fer del Sàhara Occidental un poble veritablement lliure”, ha conclòs.

Segons ha explicat Martínez, les preguntes presentades són les següents:

- La Comissió contactarà amb les autoritats espanyoles, incloses les autoritats portuàries i duaneres competents, sobre aquest cas?

- Quines mesures exigirà la Comissió per assegurar que les autoritats nacionals impedeixin l'espoli dels recursos naturals del poble sahrauí, assegurant el compliment de la legislació internacional i la recent resolució del TJUE, com la immobilització del vaixell i la seva càrrega?

L'arena s'ha començat a descarregar aquest migdia.

Delegació del Govern no hi posa emperons

La delegada del Govern, Maria Salom, ha criticat que, entre els manifestants que han protestat contra la descàrrega, s'hi trobassin el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, i el vicepresident segon del Consell de Mallorca, Jesús Jurado. “No em sembla normal que accedeixin a una zona restringida del port amb pancartes, liderant una protesta contra una descàrrega que compleix tots els requisits legals”, ha assenyalat.

La Delegació del Govern ha informat que, després que l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí interposàs una demanda, inspectors de Duanes i la Guàrdia Civil n'han requerit tota la documentació i han constatat que la càrrega és legal.

En aquest sentit, han assenyalat que la sentència a la qual feia referència l'associació, i que també ha mencionat Esquerra Unida, fa referència a les transaccions agrícoles i pesqueres però no a altres matèries com l'arena del desert.

stats