Balears 29/07/2014

El Parlament, amb el suport d'ERC, cridarà Jordi Pujol a donar explicacions

ICV, C's i la CUP no es creuen que l'entorn polític de l'expresident desconeguessin el frau que ha confessat

Roger Tugas
3 min

BarcelonaEl Parlament de Catalunya cridarà l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol a donar explicacions en seu parlamentària, ja que finalment han subscrit per ara tots els grups excepte CiU. La petició dels diputats de l'oposició, doncs, forçarà una compareixença que la federació nacionalista mirava d'evitar.

La junta de portaveus del Parlament té ja previst reunir-se de forma extraordinària aquest proper dijous al migdia per debatre la proposta d'ICV-EUiA que l'expresident Pujol comparegui i que ja gaudeix d'un suport majoritari després que ERC també la subscrivís. En tot cas, els portaveus hauran de decidir si convoquen una diputació permanent durant l'agost per fer la compareixença o si s'ajorna al setembre per realitzar-la en una comissió d'afers institucionals ordinària, la possibilitat que té més pes i que consta en la petició dels ecosocialistes. D'altra banda, la mesa del Parlament ha rebutjat la petició dels populars de crear una comissió d'investigació sobre el cas Pujol "perquè no s'ajusta al reglament del Parlament", ja que no ha obtingut els suports necessaris.

El portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Oriol Amorós, ha defensat aquest dimarts a la tarda que la formació "està molt dolguda" per la confessió de Pujol. "Demanem a la família Pujol i a CDC que col·laborin amb totes les informacions que se'ls demanen", ha reclamat, així com que es posi "fi a les pràctiques corruptes que han estat possibles en aquests 30 anys de règim autonomista i de la Transició".

El secretari general d'ICV, Josep Vendrell, ha convidat CiU a subscriure també la petició de compareixença i ha reclamat que Pujol "ha de donar explicacions davant la justícia, però també davant de la ciutadania" per "conèixer totes les implicacions polítiques d'aquest cas", ja que veu "insòlit que no fos conegut per l'entorn polític de Pujol". En tot cas, l'ecosocialista creu que "el procés no ha quedat tocat, però el president de la Generalitat i el partit que governa sí", ja que el que importa és que hi ha una majoria social a favor de la consulta.

La portaveu de C's, Carina Mejías, ha lamentat que Jordi Pujol "ha passat de Molt Honorable a indigne" i ha afirmat que ella li "interessa saber és si els que durant aquests anys han pactat amb ell com a president sospitaven d'aquesta situació i la van silenciar". Igualment, ha exigit que expliqui també d'on procedeix el patrimoni de la família Pujol a l'estranger i si existia una trama organitzada.

Finalment, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha exigit a Jordi Pujol que retorni els diners que es va estalviar de tributar la seva família durant els més de 30 anys que va disposar de fons sense regularitzar a l'estranger, i ha qüestionat que ningú a CiU estigués al corrent d'aquesta situació. Així mateix, ha anunciat que el seu grup ha registrat també una petició de compareixença de Felip Puig, a qui vincularien amb la fortuna de l'expresident arran del seu pas per la conselleria de Política Territorial i Obres Públiques en el període de 2001 a 2003. Igualment, també sol·liciten les compareixences dels alcaldes relacionats amb el cobrament de dietes irregulars entre el 2011 i 2012 per part de la Federació de Municipis de Catalunya, així com aquelles persones vinculades als dos informes de fiscalització emesos per la Sindicatura de Comptes relatius a la gestió comptable, les despeses, els contractes, els convenis i els comptes de la Societat Anònima Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004. Entre els noms que reclama la CUP que donin explicacions hi ha Joan Clos, Ferran Mascarell, Ernest Maragall, Xavier Trias, Josep Piqué, Manuel Bustos, Núria Marín, Lluís Tejedor o Manuel Reyes. "No volem un país normal, on la corrupció campi impunement. Volem un país millor on s'acabi amb la corrupció", ha etzibat Quim Arrufat.

stats