Balears 16/05/2017

Som Energia abandona la subhasta d'ajudes a renovables i demana "regles de joc específiques"

Denuncia que el model actual beneficia els grans productors davant dels petits

Ara Balears
2 min
Les plaques solars en finques no són tan rendibles com en cases.

Palma"No volem compartir la calçada amb els tràilers, volem un carril bici". La cooperativa de consum i de producció d'energies renovables Som Energia ha anunciat aquest dimarts que no participarà en la subhasta d'ajudes a renovables que es realitzarà demà perquè el model beneficia els grans productors i fomenta la concentració en grans projectes. Per això, demanen "regles de joc específiques" que donin les mateixes oportunitats a les diverses tecnologies, ja que des de Som Energia asseguren que la subhasta afavoreix l'energia eòlica davant la fotovoltaica.

Des de la cooperativa expliquen que disposen de "5MW en projectes fotovoltaics que podrien estar funcionant a finals del 2017", però no s'hi presentaran perquè els càlculs que es fan per tancar els preus de les ofertes adjudicades fan que "la retribució a la inversió sigui nul·la o molt poc atractiva".

Per aquest motiu, i segons han explicat a través d'un comunitat, han demanat al Govern que els projectes considerats "comunitaris", com Som Energia, tinguin unes normes específiques o que "es reservin megawatts per a aquests tipus de projectes per accedir als ajuts per una altra via".

La subhasta d'ajudes a les renovables és l'espai on es determina quant pagarà l'Estat en subvencions als productors d'energia verda per cada megawatt generat. Des de la cooperativa denuncien que, amb aquest sistema, van entrant a la subhasta aquells que produeixen a un cost més baix (és a dir, els grans productors) i tendeixen a quedar a fora projectes que potser són més costosos però tenen, per exemple, un vessant social.

Així, aquests petits productors han de competir per posar en marxa els seus projectes amb el preu de mercat, fet que dificulta tant la seva supervivència com el desenvolupament de les seves iniciatives. Des de Som Energia asseguren, per exemple, que l'any passat es va obrir una planta a Alcolea del Río de 2MW fotovoltaics que "no té cap ajuda a la inversió" però que hauria de poder optar a les subvencions de la subhasta "per donar valor a l'aposta arriscada que es va fer".

stats