Els empresaris de les Pitiüses, més optimistes que mai

La Petita i Mitjana Empresa de les Pitiïuses enregistra els millors resultats històrics de la seva enquesta anual, però també demanen lluitar contra l’oferta il·legal perquè consideren que les illes estan “saturades” als mesos d’estiu

L’optimisme al sector empresarial de les Pitiüses no deixa de créixer des de fa tres anys. Considerat el motor econòmic de les Illes Balears, i aquestes alhora de l’estat espanyol, el teixit econòmic d’Eivissa i Formentera ha dibuixat a l’enquesta de la seva principal federació, la Pimeef, unes dades d'optimisme “com mai s’havien vist”, tal com ha explicat el seu president, Alfonso Rojo.

Aquesta xifra queda palesa a la pregunta “com trobau que ha estat el 2016 per a la vostra empresa?”, una qüestió a la qual la majoria d’empresaris ha contestat "bé" o "molt bé" (52,11% i 8,81% respectivament), mentre que un 34,87% ha considerat “normal” la seva temporada i només un 4,21% l’ha considerada dolenta.

Tot i això és menys la xifra de negocis que asseguren haver venut més, respecta l’enquesta de l’any passat. Concretament un 50,96% dels empresaris diuen que les vendes han augmentat (al 2015 fou un 52,23% i a l’any 2012 només un 17,5%).

Per sectors destaca la recuperació que ha experimentat el sector comerç, on prop del 45% dels enquestats han assegurat que les vendes han augmentat, xifra radicalment oposada a la dels  anys 2011, 2012 i 2013, on la xifra de negocis que asseguraven haver baixat beneficis oscil·laven entre el 60,7% i el 44,3%. També destaca el 65,6% d’empresaris de Hostaleria i Restauració que assegura que les vendes han pujat. Malgrat aquesta sensació l’eufòria no és massa accentuada quan s’entra al detall d’aquest augment de vendes, i és el que al 70% dels casos es situa entre un 1 i un 10%, i només un 30% assegura que podria assolir el 25%.

Aquestes dades guanyen pes si les posam en el context dels darrers anys. Així l’any 2012, el pitjor de la crisi segons Pimeef, només un 16,9% dels empresaris va contestar positivament a com havia anat la temporada, mentre que prop del 40% assegurava que havia anat malament o molt malament.

Pel que fa el turisme, un gran percentatge dels enquestats es mostra satisfet amb la imatge que se n’endú el visitant d’Eivissa, de fer un 40,52% és contundent en afirmar que “Eivissa és una destinació fiable i compleix les expectatives”, mentre que no arriba al 20% aquells que diuen que “Eivissa té moltes mancances com a destinació turística”. El 53% dels enquestats creu que la promoció que se’n fa de les Illes hauria d’estar enfocada al Turisme d’esdeveniments esportius, i un taxatiu 77,45% està en contra de la legalització de pisos turístics.

Sobre la saturació turística, el 55,41% dels enquestats que la situació és “ aclaparant” durant els mesos de juliol i agost, i culpen a les places turístiques il·legals d’aquest descontrol del flux turístic.

A més, entre els empresaris, continuen les preocupacions que mostren els petits i mitjans empresaris pitiüsos, que han estat una constant en els darrers temps: la manca de seguretat i la proliferació de competència deslleial. Des de Pimeef sempre han defensat que aquest darrer punt “influeix negativament en la imatge que els turistes s’emporten de l’illa” i reclamen a les administracions “valentia i contundència”.

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF