CANVIS EN LA LLEI D'ARRENDAMENTS
Balears 13/08/2013

Els empresaris insten el PP a no bloquejar el lloguer turístic

Miquel Vidal es reuneix amb ells i no es compromet a res, només a dir-ho a Bauzá

Sara Castillo
3 min
UN NOU FRONT COMÚ 
 La Cambra de Comerç, patronals i associacions d'empresaris de l'oferta complementària s'han unit contra la il·legalització del lloguer turístic i reivindiquen que es regularitzi.

Palma.Patronals i associacions s'han sumat en bloc amb la Cambra de Comerç de Mallorca contra la il·legalització dels arrendaments turístics dels habitatges plurifamiliars -pisos particulars i apartaments- establerta en la nova modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) i la Llei de turisme de Balears. Ara, la norma estatal deixa en mans de les autonomies la regularització dels lloguers turístics, i és així com el Govern balear ha legalitzat l'arrendament turístic de xalets i cases adossades mentre ha convertit en il·legal llogar habitatges plurifamiliars que es comercialitzin per internet o ofereixin serveis turístics perquè "aquest turisme és molest per a molts veïns". Aquesta divergència d'opinions obre un front entre empresaris, que veuen el lloguer turístic "positiu per l'economia balear", i hotelers, que no treuen profit del negoci.

El president de la Cambra de Comerç de Mallorca, Joan Gual, i representants del teixit empresarial de l'oferta complementària es varen reunir ahir amb el secretari general del PP balear, Miquel Vidal, per transmetre la seva preocupació davant la nova modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans. Vidal va assegurar que, després d'escoltar totes les opinions, comunicarà les diferents posicions al Govern i no va deixar clar què passarà finalment amb la Llei del lloguer turístic dels habitatges plurifamiliars.

A la reunió hi varen assistir representants de patronals i associacions -les seccions de Restauració de PIMEM i CAEB, l'Associació Mallorquina d'Atraccions Turístiques, l'associació de Camps de Golf de Balears, els Empresaris Sales de Festa, ASEDA i Asoc Promotores-, que s'oposen a la modificació de la llei perquè consideren que el turisme que lloga habitatges plurifamiliars "aporta beneficis econòmics a les Illes". Els col·lectius es varen sumar a la carta oberta que la Cambra de Comerç va enviar al Govern de les Illes Balears, concretament al conseller de Turisme, Carlos Delgado, que defensava la legalitat i la regulació de l'arrendament d'habitatges plurifamiliars d'estades curtes. Tot i això, el secretari general del PP balear va dir que "tant hotelers com comerciants defensen els seus interessos" i que "del diàleg s'arribarà a un consens per poder viure en pau i tranquil·litat".

D'altra banda, la divergència d'opinions sobre la legalitat de l'arrendament turístic s'ha deixat entreveure en el Partit Popular. Hi ha batles del PP a Mallorca -concretament a Andratx, Pollença, Manacor i Santa Margaldia- que s'han oposat a la nova modificació de la llei del Govern i el secretari general va dir que, tot i això, "no hi ha fractures en el partit, però sí que s'estan generant debats interns".

Des de l'oposició, el president de la Cambra de Comerç, Joan Gual, va defensar que un 45% del turisme de les Illes utilitza el lloguer d'habitatges plurifamiliars durant les vacances i va assegurar que "es tracta d'un turisme que no fa mal i que afavoreix l'interès general". El president de l'Associació Mallorquina Atraccions Turístiques, Antonio González, apuntà que "si s'obrís una esquerda entre comerciants i hotelers seria molt greu perquè turisme ho som tots, tant els hotels com l'oferta complementària".

Comerciants, hotelers i Govern

La Cambra de Comerç de Mallorca va afirmar en la carta oberta que la Conselleria de Turisme té com a prioritat "l'obtenció d'un mercat amb un poder adquisitiu mitjà o alt" i l'Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca, recentment sumada a la reivindicació de la Cambra, creu que el turisme de residències plurifamiliars "és bo perquè els usuaris consumeixen productes i serveis que generen riquesa entre els mallorquins; els turistes aniran a menjar en un restaurant i no ho faran amb el 'tot inclòs' de l'hotel".

El director general de Turisme, Jaime Martínez, diu que l'arrendament turístic d'habitatges plurifamiliars és il·legal des de sempre i afegeix que dins el marc legal de l'any passat i amb la nova modificació de la llei han aflorat més de 20.000 places d'unifamiliars, xalets i cases adossades. Ara, com va dir Miquel Vidal, s'haurà d'esperar que el Partit Popular valori tots els posicionaments perquè "tots els sectors estiguin contents" i, perquè, com explicà González, "el turisme és una pastís del qual menjam tots".

stats