CONSULTORI
Balears 06/11/2015

Una embarassada es pot vacunar del grip?

M. DEL CARMEN CARRASCOSA, comare
2 min

Estic embarassada de 19 setmanes i m’estic plantejant si posar-me la vacuna del grip. Fa dies que reunesc opinions i no he tret res clar. Durant el primer embaràs no me la vaig posar, però aquest em caurà de ple tot l’hivern i a més tinc el nin a l’escoleta amb el risc de contagis de tota mena que això comporta.

Hola, Marina. Pel que em dius, ja t’has informat molt i no sé si amb la meva resposta aconseguiré que arribis a prendre una decisió o, si per contra, et crearé més dubtes. Desitj que sigui el primer.

La vacunació antigripal està recomanada pel Ministeri de Sanitat i per l’Organització Mundial de la Salut en les dones embarassades perquè durant l’embaràs la dona és més vulnerable a les infeccions i poden sorgir més complicacions quan es pateix la malaltia (major símptoma, més prolongada, pot evolucionar cap a pneumònia o bronquitis, necessitat d’hospitalització…). Vacunar-se, com a acte en si mateix, prevé totes aquestes complicacions i, a més, evita que la malaltia es transmeti a la població, cosa que fa que n’hi hagi menys casos en general. A més, la vacuna utilitzada actualment és segura per a l’embaràs en qualsevol trimestre; amb això vull dir que no produeix danys al nadó. Si la vacuna s’administra en el tercer trimestre d’embaràs, el nadó neix amb anticossos que li proporcionen immunitat els primers tres mesos de vida. No obstant això, com totes les vacunes, pot tenir efectes secundaris, la major part dels quals són lleus, com febre o dolor en la zona de punció. Però en ocasions, molt poques, poden ser efectes greus com, per exemple, reaccions al·lèrgiques.

A banda, però, com bé dius, les dones embarassades sanes poden patir un grip més sever, però solen ser capaces de curar-se de la malaltia sense gaire complicacions i la malaltia mateixa no produeix problemes en el nadó. En el cas de tenir un embaràs d’alt risc, les possibilitats de complicació podrien ser majors. De tota manera, s’ha d’individualitzar cada cas i cada dona ha de prendre la decisió amb la qual es trobi més tranquil·la. Tu em contes que no estàs gaire a favor de prendre medicaments ni de vacunar-te, que no ho feres en l’embaràs anterior, que estàs sana i no tens cap factor de risc (no suposa major risc d’agafar la malaltia el fet que l’embaràs anterior sigui recent o que aquest d’ara hagi de néixer per cesària), per la qual cosa, si la teva decisió és que no vols vacunar-te, no em sembla cap bogeria per part teva. Moltes dones decideixen no vacunar-se a pesar de les recomanacions, i si es tracta d’una decisió havent-se’n informat, em sembla molt correcte.

Esper haver-te servit d’ajuda.

Amb la col·laboració de PequePáginas

stats