Balears 03/11/2017

“Les eleccions poden ser una sortida, però no una solució”

Costa troba “desproporcionat” l’empresonament del Govern català

Carmen Buades
3 min
La portaveu del Govern, Pilar Costa, ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

Palma"Mesures duríssimes i desproporcionades”. Així va qualificar ahir la portaveu del Govern, Pilar Costa, l’empresonament ordenat dijous per a mig Govern de la Generalitat. Costa va assegurar, després de la reunió del Consell de Govern de cada divendres, que des de l’Executiu es veu “amb preocupació i tristesa” aquesta “situació extrema” a la qual s’està arribant pel conflicte polític a Catalunya.

Des del Govern, on conviuen posicionaments diferents pel que fa al procés sobiranista català entre els membres del Pacte, han insistit durant aquestes setmanes en un únic punt: la crida al diàleg. Un diàleg que, segons Costa, ara és “més necessari que mai”, perquè “les eleccions del 21 de desembre segurament són una sortida, però no una solució”, i serà, de fet, a partir d’aquell moment quan “els responsables polítics hauran de començar a dialogar”. Costa també va criticar ahir que s’estigui “traslladant la crispació a la ciutadania” i va denunciar, de nou, que es judicialitzi un conflicte que és de caire polític i que s’hauria de resoldre a través de la política.

Tot i la posició unànime dins del Govern, MÉS per Mallorca i també MÉS per Menorca i Podem varen manifestar la seva oposició als empresonaments, perquè és un acte “indigne”, i varen denunciar l’existència de presos polítics a l’estat espanyol. Si bé la formació dels cercles considera “il·legal i il·legítima” la declaració unilateral d’independència, ambdós partits coincideixen a l’hora de criticar que la decisió de la jutgessa “aprofundeix el conflicte polític català”. Així mateix, varen denunciar que totes les ofertes de diàleg per part del Govern català només han rebut “respostes repressives” per part de l’Estat i varen demanar implicació de la comunitat internacional.

Per part seva, el portaveu del PP, Llorenç Galmés, va demanar a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que es “desmarqui” dels seus socis “extremistes i radicals que volen incomplir la Constitució”. Des del PP varen defensar la divisió de poders i varen demanar “respecte a les decisions judicials”. A més, varen assegurar que s’ha arribat a aquesta situació, “que no és agradable per a ningú”, per la “caparrudesa de determinats dirigents polítics”.

Ciutadans també va defensar la independència judicial i el seu portaveu a a les Balears, Xavier Pericay, va dir que la seva formació “no jutja els jutges”. Consideren que és “un conflicte polític que s’ha de resoldre per la via política”, però creuen que s’ha “infringit la llei” i que per això “estam igualment davant un problema judicial que només pot resoldre’s per la via judicial”.

Fora del marc parlamentari també hi va haver redaccions a l’empresonament del Govern català i al no alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Esquerra Unida va denunciar aquesta decisió judicial perquè “atempta contra els pilars bàsics de la democràcia” i és “vergonyosa”.

Sobiranisme i entitats, en contra

Des de les entitats sobiranistes i diverses associacions varen denunciar ahir també la decisió judicial. L’Assemblea Sobiranista de Mallorca va rebutjar la “persecució judicial” a un govern que és “legítim”, un fet que és “inadmisible en ple segle XXI en un estat de la Unió Europea”.

De fet, l’ASM es va reunir ahir amb STEI Intersindical per intercanviar punts de vista i analitzar la situació política actual, perquè el “retrocés dels drets democràtics més bàsics” afecta “molt la resta de l’Estat”.

L’STEI va demanar l’alliberament dels ‘Jordis’ després de saber-se que l’Audiència Nacional es negava a alliberar-los i, a més, va advertir que els procediments judicials que els mantenen a la presó i que han permès empresonar membres de la Generalitat estan “plens d’irregularitats que s’han de denunciar”.

Els posicionaments en contra de l’actuació de l’Estat s’han anat reproduint durant les darreres setmanes per part també d’altres entitats sobiranistes, com l’Obra Cultural Balear, que exigeixen l’alliberament dels membres del Govern català i denuncien la “criminalització de les idees” i del “debat democràtic”.

stats